Justícia internacional
Crònica 21/07/2011

Detenen Goran Hadzic

2 min
Detenen Goran Hadzic

Retrat d'un home , l'oli del pintor italià Amedeo Modigliani, ha estat clau en la investigació que va culminar ahir amb la detenció de l'exgeneral Goran Hadzic, de 52 anys, antic líder dels serbis de Croàcia i últim presumpte criminal de guerra serbi en llibertat, després de l'arrest del serbobosnià Ratko Mladic al maig. La fiscalia sèrbia pels crims de guerra va descobrir la pintura en la perquisició al domicili d'una persona pròxima a Hadzic, que l'hauria aconseguit durant la guerra a Croàcia del 1991 al 1995. Segons els investigadors, l'exgeneral pretenia vendre l'oli per solucionar els seus problemes econòmics. Les autoritats van agafar-lo ahir, en un bosc a 80 quilòmetres de Belgrad, quan es dirigia a una cita amb un contacte que havia de facilitar-li crèdit.

El Tribunal Penal Internacional (TPI) per a l'antiga Iugoslàvia imputa a l'exgeneral serbi Goran Hadzic crims de guerra i contra la humanitat durant la guerra a Croàcia, i l'acusa de la seva presumpta implicació en la mort de centenars de civils croats i en la deportació de desenes de milers de croats i no serbis. El TPI també el fa responsable de la tristament famosa matança a l'hospital de la ciutat de Vukovar, a l'est de Croàcia, al mes de novembre del 1991, en què 264 civils croats i no serbis que s'hi havien refugiat van ser executats pels militars serbis. La seva detenció té lloc gairebé 20 anys després de l'entrada de les tropes sèrbies a Vukovar. Ara, els familiars d'uns 2.000 ciutadans croats que encara consten com a desapareguts durant la guerra, esperen que els interrogatoris a Hadzic revelin la localització de les fosses comunes on estan enterrats els seus parents.

El fiscal del TPI, Serge Brammertz, va celebrar ahir la detenció de l'últim pròfug del conflicte dels Balcans buscat per la justícia internacional. "Divuit anys després de la creació del Tribunal, podem dir que cap persona acusada ha evadit amb èxit el procés judicial", va dir Brammertz. I va afegir: "Continuarem demanant a Sèrbia i a tots els estats exiugoslaus que aportin arxius, documents i testimonis en suport dels nostres casos". La cooperació de Sèrbia amb el TPI -captures de Mladic i Hadzic incloses- era una de les condicions perquè el país balcànic pugui adherir-se a la Unió Europea en un futur proper. Hadzic va quedar ahir en mans del departament de Crims de Guerra del Tribunal de Belgrad, que l'interrogarà abans d'extradir-lo a l'Haia, on serà jutjat.

stats