CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 31/03/2012

El Dia de la Terra enfronta israelians i palestins

Nou episodi de violència entre israelians i palestins. Una marxa per commemorar el Dia de la Terra, simbòlic per als palestins, va acabar amb enfrontaments entre policia i manifestants i un mort.

Anna Garcia
2 min

JERUSALEML'anomenada Marxa Global a Jerusalem, organitzada per diferents entitats palestines per lluitar contra l'ocupació israeliana, va provocar ahir durs enfrontaments entre les forces de seguretat israelianes i manifestants palestins a Jerusalem, a Cisjordània -que estava totalment tancada-, i a la frontera amb Gaza, on un jove palestí va morir d'un tret disparat per l'exèrcit. Els organitzadors parlen, a més, de desenes de ferits i detinguts.

La marxa coincidia amb un dia simbòlic, el Dia de la Terra, que commemora les protestes de milers de persones en contra de la confiscació de terres a Galilea per part d'Israel el 1976, i que van acabar amb la mort de sis palestins. Ahir el diari israelià Haaretz feia públic un pla del ministeri de Defensa d'Israel per ocupar un 10% més de terres a Cisjordània i expansionar els seus assentaments a la zona.

"Judaïtzar" la Ciutat Santa

A Jerusalem est hi havia ahir un gran desplegament policial, especialment a la porta de Damasc, principal entrada dels palestins cap a la Ciutat Vella i l'esplanada de les mesquites. Només es permetia l'accés a homes més grans de 40 anys i a les dones. Milers de manifestants es van congregar en aquest punt, així com a la frontera amb Jordània i al sud del Líban. La protesta massiva buscava posar el focus d'atenció sobre l'actual situació de Jerusalem, que passa per "una estratègia per judaïtzar la Ciutat Santa denegant l'accés a molts palestins, musulmans o cristians a Jerusalem", va afirmar ahir el portaveu de la Marxa Global, Zahir al-Birawi.

Al control militar de Qalàndia, un pas entre Jerusalem i Ramal·lah -capital administrativa de Cisjordània-, hi havia el secretari general de la Iniciativa Nacional Palestina, Mustafa Barghouti, candidat a la presidència de l'Autoritat Palestina el 2005, i que va resultar ferit durant la manifestació. "Aquest és l'inici de la primavera palestina , que té el suport de milers i milers de persones. No ens aturarem fins que siguem lliures", va assegurar Barghouthi.

A prop seu, en un mur de formigó, enganxat a una torre de vigilància, hi havia la imatge de la cara pintada d'un parent llunyà seu, el pres Marwan Barghouti, un dels líders carismàtics del moviment Fatah. Aquesta setmana, en una declaració inesperada, Barghouti, condemnat a cinc cadenes perpètues, va demanar des de la seva cel·la que els palestins s'apuntessin a l'aixecament popular i que es posés punt final a les negociacions i a la cooperació amb Israel.

A Qalàndia, que és a tocar d'un camp de refugiats i és escenari habitual de durs enfrontaments, els càmeres i fotògrafs veterans anaven ahir proveïts de cascs, màscares antigas, armilles antibales, mocadors, i alguns, fins i tot, genolleres. Una vestimenta adequada per a l'ocasió perquè al llançament de pedres i ampolles, i la crema de neumàtics per part de joves palestins, els soldats israelians hi responien amb gasos lacrimògens, pilotes de goma, granades de so i pluges d'un líquid pestilent irrespirable amb la intenció de fer retrocedir els manifestants.

stats