CAS PALMA ARENA
Crònica 03/03/2012

Dimiteix el directiu d'Esade que va cobrar d'Urdangarin

Ara
2 min
El ja exsecretari general d'Esade, Marcel Planellas, que ha de declarar el 19 d'abril.

BARCELONA.La investigació sobre les irregularitats del gendre del rei, Iñaki Urdangarin, torna a esquitxar de resquitllada l'escola de negocis Esade. Ahir a la tarda va dimitir del càrrec de secretari general de l'escola Marcel Planellas, que va cobrar 128.000 euros de l'Institut Nóos que va presidir Urdangarin. Malgrat que Planellas va al·legar motius personals, el cert és que la dimissió s'ha d'emmarcar en la investigació de la trama corrupta Palma Arena. Està relacionat amb els cobraments per tasques d'assessorament en esdeveniments com el Valencia Summit i el Fòrum Illes Balears, organitzats per la fundació que dirigien Urdangarin i el també exprofessor d'Esade Diego Torres. La direcció de l'escola de negocis va acceptar ahir mateix a la tarda la renúncia de Marcel Planellas, que, de tota manera, seguirà vinculat a la casa.

En un comunicat, la mateixa Esade va recordar que Planellas està citat a declarar com a testimoni en el cas de suposades irregularitats del duc de Palma en descobrir que l'Institut Nóos va intentar cobrar fins a tres vegades una mateixa factura emesa pel ja exsecretari general de l'escola de negocis. El jutge que instrueix el cas, José Castro, ja va dictar una citació perquè Planellas declari el 19 d'abril.

Planellas, que fa més de 25 anys que està vinculat a Esade -sis en qualitat de secretari general- seguirà fent de professor de l'escola de negocis, segons fonts del centre citades per l'agència Efe. En un comunicat enviat als treballadors i professors de la institució, la directora general d'Esade, Eugència Bieto, va agrair a Planellas "la seva gran dedicació i la seva contribució important" durant els sis anys que ha exercit aquesta responsabilitat. Bieto va subratllar en la comunicació la important tasca de "projecció externa" durant l'etapa de Planellas, a més que "el nivell del debat social ha experimentat un impuls i un desenvolupament notables". Ara les funcions de la secretaria general les assumirà directament la direcció general, fins que es nomeni per al càrrec un nou professor.

Reputació tocada

La figura del secretari general, la quarta dins del protocol intern d'Esade, és l'encarregada de gestionar l'àmbit institucional de l'escola de negocis i ser el vincle principal amb l'associació d'antics alumnes, Esade Alumni. L'escola de negocis ja va crear al gener un grup de treball per avaluar el dany que suposa per a la seva reputació la vinculació amb el cas Urdangarin, com va explicar la directora Eugènia Bieto en una carta interna al professorat.

Diego Torres, el soci d'Urdangarin a la Fundación Nóos, també va ser col·laborador acadèmic de l'escola fins al 1991 i des del 2001 era professor associat del departament de política d'empresa, si bé al començament d'aquest curs es va acordar amb ell la completa desvinculació de l'activitat docent.

stats