CONSEQÜÈNCIES DEL TSUNAMI
Crònica 06/07/2011

Dimiteix el ministre japonès que dirigia la reconstrucció

Jordi Benavente
2 min
Matsumoto, ahir, amb un llibre sobre el tsunami fet per nens de les zones afectades.

Barcelona.Només nou dies. És el que ha durat en el càrrec el ministre japonès per a la Reconstrucció, Ryu Matsumoto, de 60 anys, que ahir va presentar la dimissió al primer ministre del país, Naoto Kan, després d'haver sigut molt criticat per la duresa de les seves declaracions diumenge passat, quan visitava les zones més afectades pel terratrèmol i el posterior tsunami de l'11 de març.

Els micròfons de la premsa local van recollir les desafortunades paraules que Matsumoto va dirigir als governadors de les províncies de Miyagi i Iwate, on van morir milers de persones al març.

Matsumoto va haver d'esperar en una habitació perquè el governador de Miyagi, Yoshihiro Murai, arribava tard. Quan va aparèixer, el fins aleshores ministre per a la Reconstrucció va negar-se a encaixar-li la mà i va etzibar-li: "Quan arriba un convidat, s'ha d'estar present. M'entens?", va afegir, davant les càmeres de televisió.

Més tard, quan Matsumoto va reunir-se amb el governador d'Iwate, Takuya Tasso, va deixar-li anar que el govern "ajudarà els municipis amb idees, però no els que no en tenen". Tot seguit va justificar el seu comentari dient que no es pot anar demanant "això i allò altre".

L'oposició del govern japonès va carregar contra Matsumoto per la duresa de les seves declaracions i per admetre que desconeixia la localització de molts pobles afectats pel tsunami. Des del seu propi partit -el governant Partit Democràtic (PD)- van demanar-li "humilitat".

Uns comentaris "brutals"

"Les meves paraules han estat brutals [...], demano disculpes", va dir ahir Matsumoto en roda de premsa, sanglotant i amb la veu trencada.

Per substituir-lo, Naoto Kan va nomenar ahir mateix el fins ara viceministre Tatsuo Hirano. El primer ministre ha estat molt criticat, dins i fora del seu partit, per la gestió de la catàstrofe del març, que ha causat més de 22.000 morts i una crisi nuclear encara oberta.

stats