OPERACIÓ CONTRA EL TERRORISME ISLAMISTA
Crònica 30/12/2010

Dinamarca i Suècia avorten els plans d'un atemptat imminent

Quatre detencions a Dinamarca i una altra a Suècia van tornar a recordar ahir que el diari danès que el 2005 va publicar unes caricatures de Mahoma encara està sota l'amenaça del terrorisme islamista.

àlex Gutiérrez Pascual
3 min
Un cotxe de la policia danesa aparcat al costat d'un edifici propietat del diari Jyllands-Posten , a Herlev, a prop de Copenhaguen, on es van fer algunes detencions.

BarcelonaUna operació conjunta de les policies danesa i sueca va acabar ahir amb cinc detinguts que preparaven un atemptat contra la seu del diari danès Jyllands-Posten , que el 2005 va publicar unes caricatures polèmiques del profeta Mahoma. Quatre d'ells van ser arrestats als afores de la capital danesa, Copenhaguen, mentre que l'altre va ser detingut a Suècia. En l'operació policial a Dinamarca es van requisar una arma automàtica, una pistola amb silenciador i municions.

La policia de Dinamarca va assenyalar que els detinguts tenien previst entrar en un edifici d'oficines de la capital danesa que acull la redacció de diversos diaris, entre els quals hi ha el rotatiu que va publicar les vinyetes polèmiques, per disparar contra tantes persones "com fos possible". L'objectiu era cometre l'atac a principis de gener.

En aquesta mateixa línia, el ministre de Justícia de Dinamarca, Lars Barfoed, va assegurar que els cinc arrestats en l'operació policial preparaven l'intent d'atemptat més seriós fins ara en aquell país. Segons Barfoed, tots cinc estan vinculats al terrorisme islamista. Aquesta informació va ser ampliada pel cap dels serveis de seguretat i intel·ligència danesos, Jakob Scharf, que va explicar que formaven part d'un grup islamista "amb relacions a xarxes de terrorisme internacional". Segons Scharf, l'objectiu dels cinc detinguts era cometre un atemptat com els que hi va haver a Bombai el 2008.

L'arrestat en l'operació policial a Suècia és un ciutadà suec d'origen tunisià de 37 anys que vivia a Estocolm. I entre els quatre detinguts a Dinamarca hi ha un ciutadà tunisià de 44 anys, un home d'origen libanès de 29 anys i un altre de trenta (tots tres vivien a Suècia i van entrar a Dinamarca entre ahir i abans-d'ahir), i un ciutadà iraquià de 26 anys que buscava asil i vivia a Copenhaguen. Aquests últims quatre detinguts ja han estat acusats d'un intent d'atemptat terrorista i avui han de ser interrogats.

Cap relació amb l'11-D

Les forces de seguretat sueques van assegurar ahir que les detencions en l'operació policial no tenen res a veure amb l'atemptat a Estocolm de l'11 de desembre. Tot i això, han d'investigar si algun dels cinc arrestats preparava atemptats a Suècia.

En l'atac a la capital sueca de fa dues setmanes, a un home li van esclatar dos explosius que portava a sobre quan era a prop d'una zona comercial. Les explosions van provocar dos ferits lleus després d'afectar dos cotxes. Abans de l'atemptat, l'autor va enviar un missatge en què criticava la participació militar de Suècia a l'Afganistan i insultava el caricaturista suec Lars Vilks, que va publicar el 2007 unes vinyetes amb la figura de Mahoma. "Les nostres accions parlaran per elles mateixes mentre no poseu fi a la guerra contra l'Islam i a la humiliació del profeta i el vostre suport estúpid al porc de Vilks", apuntava el missatge.

Fins a quatre intents d'atac

No és la primera vegada que el diari danès Jyllands-Poste i l'autor d'una de les caricatures del 2005, Kurt Westergaard, estan sota amenaça. Al setembre un home va resultar ferit quan preparava una carta bomba en un hotel de Copenhaguen. Després es va descobrir que portava un mapa de la redacció d'aquest rotatiu a la ciutat danesa d'Aarhus. Noruega va detenir al juliol tres homes acusats de preparar atemptats en resposta a la publicació de les caricatures. Al gener Westergaard va evitar l'agressió d'un home armat amb una destral i un ganivet vinculat a l'organització terrorista Al-Qaida. A més, la policia va aturar l'any passat un intent d'atemptat contra el diari.

stats