ESPAI SCHENGEN
Crònica 06/07/2011

Dinamarca comença els controls fronterers

Dinamarca va començar ahir a reforçar les seves fronteres amb Alemanya i Suècia amb el pretext de combatre el crim organitzat. Un polític alemany va animar a fer boicot al sector turístic danès.

Isaac Lluch
2 min
Una agent de l'Oficina Danesa de Duanes atenia ahir els periodistes a la frontera de Dinamarca amb Alemanya, que ha criticat la mesura i ha arribat a insinuar un boicot al sector turístic danès per les molèsties que puguin causar els controls.

Berlín.Tot i les protestes, sobretot procedents d'Alemanya, Dinamarca va reintroduir ahir els seus polèmics controls fronterers permanents. Segons dades de les autoritats daneses, fins a 50 nous funcionaris van començar a operar en diferents punts duaners. A les carreteres que comuniquen amb Alemanya hi treballaran a partir d'ara un mínim de 30 agents i deu persones més que supervisaran els transbordadors que connecten les localitats daneses de Roedby i Gedser amb el país germànic. A la frontera amb Suècia, s'hi plantaran cinc funcionaris a l'entrada del pont que uneix Copenhaguen i Malmö, i cinc més a Helsingoer, des d'on surten ferris cap a Helsingborg.

Amb tot, abans que acabi l'any hi haurà un reforç de 48 agents duaners més. Fins al 2014 s'implantaran nous punts fronterers i escàners per a vehicles, segons va aprovar divendres passat el Parlament danès.

Les protestes no van trigar ahir a sorgir, dins i fora de Dinamarca. Una enquesta del diari danès Ekstra Bladet informava que el 52% de la població entenia que els flamants controls fronterers ajudarien a reduir la criminalitat procedent de l'estranger, mentre que el 48% creia que no. Amb tanta divisió, el gran perdedor d'aquest debat sembla que és el govern conservador danès, a quatre mesos d'eleccions.

Però ahir no només es van crispar els conductors que passaven uns controls aleatoris. També els trens seran supervisats, tot i que no de manera sistemàtica. "Fem el que fèiem fa deu anys", va comentar ahir el duaner danès Orla Olesen, que feia reduir gas a la majoria de vehicles al pas d'Ellund, però n'aturava molt pocs. La prioritat és la recerca de drogues o armes. "No veiem cap conflicte amb els drets de la UE", va indicar el director de la duana danesa, Erling Andersen, mentre precisava que des de principis d'any s'ha detectat més tràfic de drogues a les fronteres. "Les famílies que entrin de vacances a Dinamarca no han de témer ser aturats als controls", va afirmar.

Boicot al turisme de Dinamarca

Poc convençut va reaccionar el ministre d'Exteriors del land alemany de Hessen, el liberal Jörg-Uwe Hahn, que va fer una crida a boicotejar el sector turístic danès. "Si fan controls a les fronteres, recomano girar cua i estiuejar a Àustria o Polònia", va afirmar Hahn, que va acusar les autoritats daneses de "trair les idees europees". "Dinamarca posa en perill la cohesió de la Unió Europea com un tot", va reblar el parlamentari europeu -també liberal alemany- Alexander Alvaro.

Al voltant d'un milió d'alemanys viatgen cada any de vacances a Dinamarca, segons calcula l'Associació Alemanya de Viatges. No és estrany que en defensa del sector i de la imatge de Dinamarca el ministre d'Impostos danès Peter Christensen, responsable de les duanes, titllés les declaracions dels polítics alemanys "de bastant histèriques i estrafolàries".

stats