DEBAT SOBRE LA IMMIGRACIÓ
Crònica 12/05/2011

Dinamarca tanca les fronteres

El govern danès va anunciar ahir que suspèn l'acord de Schengen i que reinstaura les fronteres. És una exigència de la ultradreta que, d'aquesta manera, donarà suport a un pla econòmic de l'executiu.

Esther Moix
2 min
Dinamarca tanca les fronteres

BRUSSEL·LES.Un altre pas enrere de l'Europa sense fronteres. Dinamarca no és a primera línia a l'hora de rebre immigrants del nord d'Àfrica, com Itàlia o França, però va decidir ahir igualment renunciar a l'acord de Schengen, que va eliminar les fronteres interiors europees el 1985, i restablir els controls de passaport i les duanes amb els seus veïns, Suècia i Alemanya.

Era una llarga reivindicació de la formació d'extrema dreta Partit del Poble Danès (PPD), que assegura que és la millor manera de lluitar contra el crim organitzat i la immigració il·legal, a la qual el govern conservador va acabar accedint. "En els últims anys hem vist un augment del crim transfronterer i volem fer front a aquesta xacra reintroduint els controls duaners", va anunciar ahir el ministre de finances, Claus Hjort Frederiksen, del partit liberal que, en coalició amb els conservadors, governen Dinamarca en minoria.

Les autoritats daneses aixecaran unes noves instal·lacions a la frontera amb Alemanya, amb equips electrònics d'última generació, per identificar les matrícules i escanejar els vehicles. "Les mesures estaran operatives al més aviat possible -va explicar el minsitre d'Economia-, en dues o tres setmanes". En total es calcula que s'invertiran 20 milions d'euros en els nous equipaments fronterers. Així mateix, el pla per reforçar el control als aeroports i a les aigües territorials preveu un nou cos de personal duaner que tindrà un pressupost de 16 milions d'euros més.

Normativa restrictiva

Dinamarca té una de les normatives d'immigració més estrictes d'Europa impulsades pel partit conservador i el liberal amb el suport també puntual, i necessari, de l'ultradretà Partit del Poble Danès. A canvi de suspendre Schengen, la ultradreta donarà suport a una reforma de l'estat del benestar necessària per mantenir viu el govern fins al final del mandat, previst per a la tardor d'aquest any.

La Comissió Europea va demanar ahir al vespre un aclariment a les autoritats daneses sobre la mesura i va afirmar en un comunicat que "no es toleraran els passos enrere de la construcció europea". La reintroducció de fronteres unilateralment, sempre de manera temporal, està prevista en el tractat de Schengen per motius d'ordre públic. Així, per exemple, es fa en ocasions com la final de la Lliga de Campions o per una cimera europea o del G-8.

L'anunci del tancament de fronteres de Dinamarca va arribar just el dia abans que avui els ministres de Justícia i Interior de la UE debatessin la reforma de l'acord de Schengen que va reclamar França i Itàlia per l'onada de refugiats provinents del nord d'Àfrica. La Comissió Europea posarà sobre la taula la proposta de restringir la llibertat de circulació prevista a Schengen "en casos de pressió migratòria extraordinària".

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, va assegurar dimarts al Parlament Europeu que no cediria "davant pressions xenòfobes ni populistes". Els eurodiputats l'acusaven de voler reformar Schengen per satisfer els interessos electorals de Sarkozy i Berlusconi. "Sé que està de moda onejar la bandera dels extremismes, però els valors europeus no s'arronsaran", va dir Barroso.

stats