LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 27/01/2012

Diners de la UE per combatre 5,4 milions d'aturats

No tot serà reduir el dèficit. Rajoy es va agafar ahir a Berlín a la idea d'Angela Merkel i Nicolas Sarkozy de proposar a la cimera de dilluns que els fons estructurals es destinin a crear ocupació a la UE.

Isaac Lluch
3 min
BONA SINTONIA  El president espanyol, Mariano Rajoy, i la cancellera Angela Merkel, ahir a Berlín van mostrar-se pròxims i segurs d'arribar a acords.

BERLÍN.A la cancelleria alemanya no estan gaire acostumats que un nouvingut presumeixi d'amistat amb l'amfitriona i fins i tot se li adreci algun cop amb un "Angela" i no amb un "senyora Merkel", però ahir era qüestió d'escenificar una bona sintonia perquè un hoste urgit d'un copet a l'esquena pogués avançar una proposta que ha de permetre alleujar el principal mal que pateix el seu país: l'atur, i que ja pateixen 5,4 milions de persones, com ahir va anunciar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Quan Rajoy va anunciar ahir a Berlín, després de reunir-se amb la cancellera, que dilluns plantejarà a l'eurocimera de Brussel·les que els excedents dels fons estructurals de la UE es facin servir per a programes de creació d'ocupació, sobretot juvenil, la cancellera va concedir que Alemanya serà "flexible" amb aquesta proposta i que li dóna "suport". De fet, encara que el president del govern espanyol la va plantejar com a seva, la idea original és de la mateixa Merkel i del president de França, Nicolas Sarkozy.

Rajoy es va afanyar a destacar que l'Estat podria rebre per aquesta via "una quantitat molt important" de recursos que podrien utilitzar-se en bonificacions a empreses i autònoms que contractin joves, o en programes de formació professional.

Qualsevol mesura per reduir l'atur serà positiva, sobretot després que ahir a Madrid el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va avançar que l'enquesta de població activa (EPA), que es farà pública avui, mostrarà "segurament" una xifra de 5,4 milions d'aturats en l'últim trimestre del 2011, gairebé 400.000 més que en l'anterior.

80.000 milions en joc

El Consell de la Unió Europea i la Comissió estan fent números per saber quants diners queden dels fons estructurals i de cohesió dels pressupostos del període 2007-2013 per poder dedicar a promoure el creixement econòmic. Segons una primera estimació, queden per gastar uns 80.000 milions d'euros, tal com informa des de Brussel·les Laia Forès. Els socis europeus aprovaran a la cimera de dilluns un pla per impulsar l'ocupació i el creixement que s'haurà de finançar amb ajudes procedents d'aquests fons, tal com van proposar França i Alemanya. Es tracta de partides que habitualment es destinen a finançar infraestructures, però que encara no han estat assignades a cap projecte.

En un calculat intent de no ser gens hostil en la seva primera visita com a president espanyol a Berlín, Rajoy va admetre que va evitar plantejar a Merkel una revisió dels objectius de dèficit. El líder popular necessita més temps per convèncer la cancellera -i la Comissió Europea- sobre la impossibilitat de mantenir un objectiu del 4,4% per a aquest any, i amb certa tàctica política ahir només li va dir que "el govern espanyol està compromès amb la reducció del dèficit". "Estic absolutament convençut que no s'ha de gastar per sobre de les possibilitats que un té", va remarcar Rajoy alhora que recordava que l'any passat Espanya va gastar 91.000 milions d'euros més dels que va ingressar. "Sabem que no hi ha una vareta màgica ni solucions miraculoses, però la política de consolidació fiscal acompanyada de reformes estructurals pot col·locar-nos en una situació de creixement sostingut i creació de feina", va sostenir el líder del Partit Popular.

"El creixement econòmic i les reformes no són incompatibles. Ningú no diu que la solució sigui només estalviar", va obrir la ment Merkel, que no es va estar d'elogiar, alhora, el paquet de reformes del govern espanyol. "Tinc un extraordinari respecte" per les mesures empreses a Espanya. "El camí escollit no és fàcil, però conduirà a l'èxit", va beneir la cancellera alemanya.

Al marge de la proposta d'usar els fons de cohesió per generar ocupació, Rajoy va destacar que formularà dilluns a Brussel·les altres dues peticions: harmonitzar les remuneracions dels bancs que hagin rebut ajudes públiques i que es creï un sistema de capitalització similar al model austríac, que consisteix que "cada persona que treballi dedica una part de la seva cotització a la desocupació a fer una petita motxilla que pot traslladar quan canviï de feina". El president espanyol va sostenir també davant Merkel que al febrer presentarà dues reformes d'envergadura, la laboral i la financera, "perquè torni el crèdit".

stats