SUCCESSOS
Crònica 04/01/2012

Disturbis al barri del Besòs per l'assassinat a trets d'un senegalès

Tensió al barri del Besòs de Barcelona després de l'assassinat a trets ahir d'un senegalès en mans d'un home d'ètnia gitana. Els Mossos van carregar contra un centenar de veïns que provocaven aldarulls.

Carles Arbolí / Sònia Sánchez
2 min
UN POLVORÍ
 Els Mossos es van desplegar pel barri i van carregar contra un grup de senegalesos que  van provocar aldarulls i desperfectes.

BARCELONALa mort a trets d'un jove senegalès va posar ahir al descobert la conflictivitat racial que pateix el barri del Besòs, a Barcelona. Un centenar de veïns, sobretot d'origen africà, van provocar aldarulls i destrosses per protestar contra la mort del seu compatriota i van obligar les unitats antiavalots dels Mossos d'Esquadra a dispersar-los. A l'hora de tancar aquesta edició es mantenia la calma tensa al barri i la policia mantenia un dispositiu de vigilància.

Els fets van passar al voltant de les cinc de la tarda quan la víctima, acompanyada de dues persones més, caminava pel carrer Palerm, entre la rambla Prim i el parc del Besòs, i es va iniciar una discussió amb altres persones d'ètnia gitana. L'origen de la discussió podria haver estat, segons alguns testimonis, una topada dels senegalesos, que estarien jugant a pilota al carrer, amb un altre veí gitano.

En un moment de la discussió, el presumpte homicida es va dirigir cap al seu domicili i va tornar, acompanyat d'un germà seu, amb una pistola, amb la qual va disparar tres trets contra els veïns africans. Un dels trets va ferir de gravetat el Brahma, de 31 anys, que va morir poca estona després, quan era traslladat a un centre hospitalari.

Els Mossos d'Esquadra van detenir l'autor dels trets i el seu germà. Tots dos, segons fonts policials, tenen múltiples antecedents judicials i viuen al mateix carrer Palerm.

La notícia de la mort de Brahma, de 31 anys, va provocar la reacció de la comunitat senegalesa del barri, que cap a les set de la tarda es va començar a concentrar al mateix carrer de Palerm i es va dirigir cap al domicili dels agressors detinguts, on van trencar els vidres de la porta d'accés a l'habitatge.

Enfrontaments amb la policia

La concentració, formada per un centenar de persones, va obligar els Mossos d'Esquadra a desplegar unitats antiavalots, que es van enfrontar als manifestants, que també van bolcar contenidors i van trencar vidres d'alguns vehicles estacionats. Durant els aldarulls, els veïns van llançar pedres i objectes contra la policia, la qual cosa va provocar ferides lleus almenys a dos agents policials. Els disturbis van acabar al voltant de les deu de la nit i per a aquest migdia la comunitat senegalesa ha convocat una manifestació de protesta al mateix carrer Palerm.

Els incidents van alarmar molts veïns de la zona, la majoria dels quals coincidien a assenyalar la conflictivitat de les dues persones detingudes per la seva suposada vinculació amb el crim. La comunitat senegalesa denuncia que l'assassinat té connotacions racistes. "Ja feia temps que li havíem sentit a dir que algun dia mataria un africà", explicava ahir a la nit el Sisé, company de pis de la víctima, que feia uns tres anys que vivia a Barcelona, a la rambla Prim, i que té la resta de la seva família -dona i fills- al Senegal.

Una altra veïna, que vol mantenir l'anonimat, coincidia amb la versió dels senegalesos i es queixava de la conflictivitat dels dos germans detinguts. Altres veïns denunciaven la creixent inseguretat que pateix aquesta zona, a tocar del barri de la Mina.

stats