ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 06/10/2011

Divisions a la Moncloa pel dèficit

L'estratègia del PSOE per al 20-N ja xoca amb les prioritats del govern espanyol. Els que pleguen, com Zapatero i Salgado, aposten per collar el dèficit. Altres, els més rubalcabistes, reclamen flexibilitat.

Joan Rusiñol
2 min
Educació, la prioritat Rubalcaba sent passió pel món educatiu. Ahir va anar a la fira Liber, dedicada als llibres, i es va fixar en els nous recursos pedagògics.

Madrid.El malestar del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb el discurs d'Alfredo Pérez Rubalcaba és més per la forma que pel fons. A la Moncloa no va agradar gens la contundència que va fer servir el candidat del PSOE diumenge a la clausura de la conferència política del partit, quan va qüestionar el full de ruta econòmic del govern espanyol i va reconèixer "dubtes raonables" sobre l'abast de les mesures d'austeritat. Va ser una galleda d'aigua freda per al cap de l'executiu, que escoltava Rubalcaba des de la primera fila.

En aquest tram final de legislatura tan complicat, Zapatero i Salgado fan més pinya que mai per seguir els dictats de Brussel·les i evitar la gran por del president espanyol: el rescat financer de l'Estat. Això passa per mantenir l'ortodòxia en la contenció del dèficit. No és d'estranyar que la vicepresidenta Salgado posés el crit al cel quan un comunicat del seu ministeri deixava entreveure que seria flexible amb l'incompliment de Catalunya per a aquest any. Una estratègia que no encaixa amb el discurs més a l'esquerra que fa el ministeri de Treball dirigit per Valeriano Gómez, membre del nucli dur de l'equip de campanya del candidat socialista, i de la UGT.

Treball fa cas de Rubalcaba

"Ningú dubta que cal seguir fent polítiques d'austeritat, però el dur ajustament, el ritme, està perjudicant clarament l'ocupació", va dir dimarts la secretària d'estat d'Ocupació, Mari Luz Rodríguez, per justificar en part les xifres de l'atur. És l'argumentació que havia exposat dies enrere l'aspirant a la presidència del govern espanyol i que Treball ha assumit. L'entorn de Zapatero hi treu ferro i creu que tots comparteixen el fons, és a dir, que cal eixugar el dèficit. La discrepància la situen en el temps que ha de durar i en la intensitat.

Elena Salgado va intentar ahir buscar un camí de consens que tanqués les escletxes. En una entrevista a Onda Cero va optar per xutar la pilota al terrat de les autonomies, a qui ella ha ordenat que posessin ordre als pressupostos: "És veritat que cal fer reducció de despesa, però també és cert que esperàvem més sensibilitat per part de les administracions a l'hora de veure on es redueix". Dit això, va insistir que cal quadrar el cercle i que ara és "important, fonamental i prioritari complir els compromisos".

Conscient de les divisions que la seva estratègia ha generat, Rubalcaba va negar ahir que l'objectiu polític sigui desmarcar-se de Zapatero. "No es tracta tant de separar-nos sinó d'aprendre del que ha funcionat i del que no", va assegurar. Va insistir que només ha pretès obrir a Espanya el mateix debat que han plantejat diversos economistes i el president dels EUA, Barack Obama. Zapatero i Salgado insisteixen que les reflexions del candidat només són vàlides per al proper mandat i que ara ells marquen el guió. Al partit, l'ala més progressista, Esquerra Socialista, ha aplaudit la "recuperació del discurs socialdemòcrata".

stats