REESTRUCTURACIÓ DEL CRÈDIT
Crònica 11/03/2012

Doblar la collita per tapar el forat

El pla de viabilitat del departament d'Economia ha conclòs que la cooperativa de l'Aldea ha de produir més. Així sanejarà la secció de crèdit i podrà desbloquejar els dipòsits dels seus impositors.

Dani Revenga
2 min
Doblar la collita per tapar el forat

TARRAGONAEls responsables de la cooperativa de l'Aldea ja han tingut accés a les principals conclusions del pla de viabilitat que han estat elaborant els tècnics del departament d'Economia de la Generalitat, tot i que fins dijous que ve no serà presentat a tots els socis. La situació va quedar en suspens al mes de desembre, quan l'entitat va anunciar que els dipòsits de la secció de crèdit quedaven retinguts i que es presentaria un concurs de creditors. La Generalitat va presentar un pla per fer front a la situació, que plantejava el pagament de fins a 1.000 euros per als impositors dels dipòsits a la vista, una fase que ja es va fer efectiva abans de Nadal.

El departament que té per titular Andreu Mas-Colell també es va comprometre a elaborar aquest pla de viabilitat per planificar el retorn dels dipòsits a termini. Segons aquest diagnòstic, la millor manera de garantir el sanejament de la cooperativa és incrementar significativament la producció. Concretament, si els pagesos de l'entitat aconsegueixen doblar la quantitat dels seus productes, els diners dels afectats es podrien retornar en cinc anys. El president de la cooperativa, José Fernando Falcó, considera que aquest plantejament és "excel·lent" i ha llançat una crida a la trentena de pagesos socis perquè acceptin la recomanació de la Generalitat i facin tot el que sigui possible per satisfer-la. L'alternativa seria presentar el concurs de creditors, una situació que podria comportar que bona part dels diners no es retornessin als seus impositors.

"El suport dels pagesos és clau perquè el camí que ens demanen sigui possible", opina Falcó. Per assolir les quantitats de producció que permetrien aquest sanejament progressiu dels números de la cooperativa, caldria passar de les 50 hectàrees d'horta conreada que tenen actualment a 110. La disponibilitat de superfície per al cultiu d'arròs i horta a les comarques del Baix Ebre i el Montsià fa que aquests objectius siguin "assolibles", segons el president de la cooperativa.

Tot plegat es valorarà en una assemblea que se celebrarà en les pròximes setmanes. Abans, dijous que ve, el departament d'Economia explicarà als més de 3.000 afectats l'abast del full de ruta que proposen. Però, a banda de solucions a llarg termini, els impositors esperen respostes sobre una nova fase de desbloqueig dels fons retinguts, que la Generalitat va posposar per quan estigués acabat aquest pla de viabilitat. El volum total de diners retinguts ascendeix a 4,7 milions d'euros, corresponents als estalvis de 321 impositors.

stats