COP A LA REVOLTA SIRIANA
Crònica 24/12/2011

Doble atemptat mortal a Damasc

Kareem Fahim
2 min
LA IRA DELS SERVEIS DE SEGURETAT DE BAIXAR AL-ASSAD Efectius de la seguretat siriana protestant ahir contra l'atemptat amb cotxe bomba a la capital, Damasc,  durant el primer dia de la missió de la Lliga Àrab. En els atacs van morir almenys una quarantena  de persones i un centenar van resultat ferides, segons fonts governamentals.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTDues bombes potents van explotar ahir a l'exterior d'unes oficines governamentals a Damasc en l'atac més sagnant contra el règim des de l'inici de la revolta siriana al març. L'agència governamental SANA va informar que els cotxes bomba van fer desenes de morts, entre els quals hi havia alguns soldats i població civil. El viceministre d'Afers Estrangers, Faisal Mekdad, va parlar també d'un centenar de ferits.

Fonts oficials asseguraven ahir que les primeres investigacions revelarien que els atacs "portaven l'empremta d'Al-Qaida", tot i que no van facilitar cap detall que ho corroborés. Aquesta seria la primera vegada que s'utilitza un cotxe bomba -un mètode molt utilitzat en els atacs a l'Iraq- per atemptar en el conflicte sirià.

Durant mesos, oficials sirians han estat retratant insistentment l'oposició -manifestants pacífics i rebels armats- com a terroristes i sicaris, manipulats pels opositors contraris al règim de Baixar al-Assad. En una conferència de premsa després dels atacs, Faisal Mekdad va suggerir que els atemptats confirmaven la teoria del govern. "Hem dit des del començament que això és terrorisme", va dir el ministre. Ràpidament, però, els opositors van plantejar la possibilitat que el govern pogués estar relacionat amb els atacs perquè els edificis del districte Kafar Sousah de la capital, en el qual s'ha comès l'atemptat, estan sempre fortament vigilats. "Com pot ser que Al-Qaida hagi pogut operar en una zona amb mesures de seguretat tan fortes?", es demanava ahir Moaz, un activista antigovernamental de Damasc. "És una comèdia".

Els veïns de la zona afectada van explicar que havien sentit dues explosions molt fortes i una ràfega de trets poc després d'un quart d'onze del matí. Les imatges emeses per la televisió siriana van mostrar equips d'emergència transportant cossos destrossats coberts amb llençols, runes ensangonades i un gran forat en un dels edificis. En un règim en què la informació està totalment controlada, ahir l'agència de notícies oficial servia sense restriccions fotografies de cossos desmembrats i cotxes cremats.

Els atemptats han coincidit amb una de les setmanes més sagnants de la revolta siriana des de fa mesos, i es van cometre només unes hores abans que milers de manifestants haguessin previst sortir al carrer per protestar contra el pla de pau de la Lliga Àrab per aturar la violència. El dia abans delegats de la Lliga Àrab van arribar a Damasc per monitoritzar les promeses del règim d'aturar la repressió violenta. Aquesta visita havia de servir per fixar les regles per poder desplegar un centenar d'observadors arreu de Síria durant les pròximes setmanes.

Repressió a la frontera

Activistes de drets humans van acusar ahir el govern de mantenir el setge contra Jebel al-Sawiyah, una àrea al nord-oest del país, prop de la frontera amb Turquia, on almenys 160 persones haurien estat assassinades aquesta setmana. L'assalt, amb helicòpters i tancs, tindria per objectiu acabar amb la revolta de soldats desertors que estarien intentant crear un feu rebel a la zona per garantir l'entrada de subministraments a través de la frontera turca. L'oposició acusa el règim sirià d'intentar silenciar les bosses de resistència abans d'un possible desplegament dels observadors.

L'ONU calcula que almenys 5.000 persones han mort des de l'inici de la revolta siriana. Dijous, però, el grup de drets humans Avaas, que documenta les protestes, va estimar que, a partir dels noms de víctimes que haurien recollit, la xifra de morts podria arribar a les 6.237 persones.

stats