EL DEBAT SOCIALISTA
Crònica 12/12/2011

Chacón, a punt per liderar el PSOE

Ferran Casas
3 min
UNITS NOMÉS EN CAMPANYA 
 Després que Chacón renunciés a encapçalar el PSOE el 20-N, va fer campanya amb Rubalcaba  a Catalunya. Ara, però, sí que s'enfrontaran.

BARCELONADona, catalana… i a punt. És Carme Chacón. L'encara ministra de Defensa no està disposada a fer-se enrere una altra vegada i ja es prepara per disputar el lideratge del PSOE a Alfredo Pérez Rubalcaba al febrer. Formalment, ara estan centrats en el traspàs de poders i el debat d'investidura, en què Rubalcaba representarà el PSOE. Si res no es precipita, a principis d'any ell i Chacón anunciaran que fan el pas i opten a la secretaria general, que els últims onze anys ha ostentat Zapatero.

A l'entorn de Chacón ja no hi ha dubtes i augmenten els que consideren, segons ha constatat l'ARA, que les crítiques per ser catalana la reforcen tot i que ella en fa bandera en comptades ocasions. "Que Guerra i Bono l'ataquin per ser militant del PSC i poc espanyolista l'ajuda, perquè s'instal·la que és ella qui millor representa el caràcter plural d'Espanya i la gent té clar que, si per algú no passa el futur, és per ells dos", explica un col·laborador, que recorda que la ministra és a l'executiva del PSOE des de l'any 2000.

Sense un grup de suport estable

Chacón també ha extret aquesta idea de moltes converses dels últims dies, en què també ha reactivat el compte de suport a Twitter (@ahorachacon), creat pensant en les primàries que l'havien d'enfrontar a Rubalcaba. La dirigent del PSC, tot i que tocada després de la derrota dels socialistes catalans el 20-N, veu "possibilitats" de doblegar Rubalcaba. Ell va obtenir els pitjors resultats del PSOE i ella creu establert que "el partit no es pot permetre un congrés continuista". La ministra és conscient que ara els barons ja "es representen a ells mateixos i poc més". Encara no té un grup estable al seu entorn, tot i que no li faltaran noms, com l'encara secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, cridat a greixar les relacions entre socialistes catalans i espanyols al marge del congrés del PSC.

Suports a banda, Chacón ja pensa en la seva oferta. L'anàlisi que fa és que el PSOE s'ha allunyat del seu electorat perquè Zapatero (a qui ella sempre va fer costat) va "transigir" i guardar banderes com la de la socialdemocràcia i el federalisme. "Cal anar més enllà del pragmatisme de Rubalcaba", sostenen els més pròxims a la ministra, que vol assumir "el llegat del primer Zapatero federalista i esquerrà". D'aquí en surt acostar-se a totes "les expressions de l'esquerra". En l'oferta de Chacón, asseguren, no hi faltaran la dació en pagament d'hipoteques i una modificació dels mecanismes de representació. Reprendrà el relat interromput el 26 de maig, quan va tirar la tovallola de les primàries i va fer "un pas enrere perquè el PSOE en fes un endavant". En aquella estudiada roda de premsa a Ferraz ja va apuntar, tot i que van passar desapercebuts, alguns trets del seu projecte.

Referents: França i els EUA

De canvis també en vol al partit. Chacón proposarà al PSOE que el candidat a president es triï en primàries obertes als simpatitzants, com al PS francès. I quan pensa en noves maneres de fer política mira als Estats Units i al Partit Demòcrata pensant a convertir el PSOE en un front progressista. De fet, entre les seves últimes lectures hi ha El juego del cambio, una trepidant crònica de les últimes eleccions americanes dels periodistes John Heilemann i Mark Halperin.

Ella té clar que "Rubalcaba farà el pas perquè no sap fer una altra cosa que ser a primera línia". A hores d'ara inquieta una incipient "tercera via", en què els chaconistes intueixen un intent rubalcabista de fragmentar l'impuls renovador amb noms com l'alcalde de Toledo, Emiliano García-Page, afí a Bono. En tot cas, apunten, el líder del PSOE "ha de ser diputat" per fer oposició amb garanties i Page no ho és. La batalla, ara sí, està servida i Chacón espera que ser catalana sumi al joc del canvi del PSOE.

stats