EL NEGOCI DEL TURISME DE CONGRESSOS
Crònica 08/02/2011

Dormir a Barcelona: un luxe la setmana vinent

En només una setmana de diferència, passar la nit en un hotel de Barcelona pot ser fins a 50 vegades més car. El Mobile World Congress que comença dilluns vinent deixa habitacions a preu d'or.

Carles Arbolí
4 min
Un home entrava ahir en un hotel de Barcelona que oferia habitacions a partir de 75 euros. Aquest mateix client pagaria la setmana vinent 1.299 euros.

BARCELONAMés de 400 conferenciants i prop de 50.000 visitants. Són les xifres del Mobile World Congress que comença dilluns vinent a Barcelona i que és el responsable directe que passar una nit en un hotel a Barcelona al llarg de la setmana vinent sigui un luxe. Alguns establiments ofereixen aquests dies habitacions que arriben a multiplicar el seu preu per 50 amb només una setmana. Ni el Gremi d'Hotels de Barcelona ni l'agència que gestiona l'allotjament dels assistents al congrés -Barcelona Business Pas- ni la mateixa Fira de Barcelona van voler valorar ahir a l'ARA de manera oficial aquest increment de tarifes, més desorbitat que en anteriors edicions del mateix esdeveniment. Malgrat això, la previsió és que l'ocupació hotelera sigui del cent per cent i ahir ja era molt difícil trobar habitacions lliures per dilluns i dimarts vinent, els dos primers dies del congrés. Però les poques habitacions que queden estan a preu d'or. Dormir ahir a la nit a l'hotel Axel de l'Eixample de Barcelona sortia a 75 euros l'habitació doble. Fer-ho dimecres vinent, dia 16, costarà 1.299 euros. Un altre cas significatiu és el de l'Eurostars Gran Marina, de cinc estrelles: passar-hi una nit la setmana vinent és possible pagant 1.836 euros per una habitació doble superior, que avui es pot trobar a 151 euros.

El fenomen no és exclusiu dels establiments de luxe, sinó que també s'aplica en hotels més senzills. El Gran Ducat, a tocar de la plaça de Catalunya, passa en una setmana de vendre habitacions a 60 euros la nit a demanar-ne 972 per dimecres dia 16. I també el Flor Parks, amb un preu que va dels 60 euros d'ara als 540 de la setmana vinent.

La tarifa més alta que es podia trobar ahir en les diferents pàgines web per una habitació estàndard a partir de dilluns vinent les tenien els hotels Alexandra (2.970 euros) i el Confort Barcelona (2.940 euros). Aquest hotel multiplicava per 50 la tarifa respecte del preu que costava una habitació ahir a la nit (54 euros).

La llei del lliure mercat

La celebració del Mobile World Congress omple els hotels de la ciutat i des de l'agència que s'encarrega de gestionar els allotjaments es pacta amb el Gremi d'Hotels de Barcelona la posada a disposició dels assistents d'un determinat nombre d'habitacions a uns preus determinats. El problema radica en el fet que una vegada s'ha esgotat aquest paquet, cada establiment decideix lliurement aplicar la tarifa que li correspongui. "És la llei del lliure mercat i, per tant, cada hotel té llibertat per posar el preu que vulgui", insistien ahir fonts del Gremi. "Si algú fixa aquests preus és perquè hi ha gent que els paga", insistien les mateixes fonts. Tot i això, des del Gremi es vol evitar cada any que el Mobile World Congress es converteixi en un mercadeig d'habitacions que pot perjudicar la imatge turística de la capital catalana, cosa que és evident que no s'ha aconseguit en aquesta edició. També és cert que no tots els establiments han optat per aplicar preus abusius, però les mitjanes són prou significatives: de 177 a 870 euros els hotels de cinc estrelles; de 84 a 578 els de quatre, i de 61 a 457 els establiments de tres estrelles. Són diferències de preus amb només una setmana de diferència.

Fonts de Fira de Barcelona i del mateix Gremi recorden que aquest tipus de situacions es repeteixen també en la majoria de capitals europees quan se celebren esdeveniments multitudinaris com el Mobile World Congress. Precisament, aquesta situació es produeix en plena reflexió de l'organització del congrés -el més important que es fa al món en el sector de la telefonia mòbil- sobre la seu del certamen a partir de l'any 2013. Barcelona té garantida la fira fins al 2012, però competeix amb París, Munic i Milà per les edicions posteriors i es tem per l'efecte que pot tenir aquest increment tarifari entre el sector.

Però és que, a més, aquestes tarifes han foragitat el turista convencional i les persones que, per raons professionals o personals, havien previst allotjar-se a Barcelona al llarg de la setmana vinent.

De Barcelona a València

El cas de Vicente Salgado i Cristina Esteban n'és un exemple. Viuen a Pamplona però ell va estudiar enginyeria química a Barcelona. Per aprofitar que la setmana vinent celebraven l'aniversari de noces, van decidir fer una escapada de tres dies a la capital catalana i visitar antics companys d'estudis. "Quan vam començar a buscar hotel per internet primer vam pensar que hi havia algun error, però no es podien equivocar totes les webs ni tots els hotels", expliquen ara. "Comptàvem gastar-nos uns 200 euros la nit i trobar un hotel de qualitat i romàntic, però per aquest preu el millor que hi havia eren establiments de dues estrelles i, sincerament, vam pensar que era una presa de pèl", explica en Vicente. La solució va passar per canviar de destí: diumenge marxen cap a València, fins dijous. "No veurem els nostres amics, però amb aquests preus no teníem cap més opció", afegeix.

El fet que la majoria de ponents del Mobile World Congrés siguin els consellers delegats de les principals companyies del món i que el gruix dels assistents siguin executius permet no només l'augment de les tarifes dels hotels sinó també que es venguin i s'ocupin pràcticament totes les habitacions. L'agència que gestiona els allotjaments del certamen ahir encara tenia algunes habitacions disponibles per a ells: una suite de l'hotel W a 8.500 euros, una altra de l'Omm a 2.950 o una doble convencional del ME Barcelona a 483 euros. En aquesta última, dormir-hi ahir en costava 167.

stats