AMENAÇA TERRORISTA
Crònica 13/05/2011

Dos detinguts per preparar un atemptat als EUA

La policia de Nova York desmunta un suposat intent d'atemptar contra una sinagoga de Manhattan. La ciutat manté un alt nivell d'alerta, que s'ha intensificat des de la mort d'Ossama bin Laden.

Redacció
2 min
Petita exhibició d'armes Les autoritats de Nova York van explicar ahir detalls  de la detenció.

L'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, va anunciar ahir la detenció de dos joves que suposadament planejaven un atemptat terrorista a Manhattan. Es tracta d'un jove d'origen algerià i un altre de marroquí, que residien als Estats Units des de fa més de deu anys i tenien la nacionalitat nord-americana.

La policia de Nova York va començar la investigació encoberta fa set mesos i la detenció es va produir dimecres passat, després que els sospitosos compressin dues armes semiautomàtiques i una granada de mà. Fonts policials apunten que els possibles objectius de l'atac podrien haver estat una sinagoga de Manhattan o bé l'edifici de l'Empire State, el gratacel més alt de la ciutat després de la caiguda de les Torres Bessones. Segons l'escrit d'acusacions, els dos homes van declarar a un policia encobert que el seu objectiu era "destruir una important sinagoga".

Les autoritats de Nova York mantenen un alt nivell d'alerta davant possibles atacs terroristes, especialment després que l'administració Obama anunciés la mort del líder d'Al-Qaida i responsable intel·lectual dels atemptats de l'11-S, Ossama bin Laden, en una operació de les forces especials de l'exèrcit nord-americà al Pakistan. L'alcalde Bloomberg va insistir ahir, però, en roda de premsa que aquesta operació d'investigació dels joves sospitosos havia començat molt abans de l'assassinat d'Ossama bin Laden. Els detinguts han estat acusats de terrorisme i, si se'ls arribés a condemnar, se'ls podria imposar una pena de cadena perpètua.

Bloomberg va comparèixer amb el màxim responsable de la policia de Nova York, Raymond Kelly, un dels noms que havia sonat com a possible substitut de l'actual director de l'FBI, Robert Mueller, que al setembre complirà deu anys en el càrrec. El president Barack Obama es va mostrar partidari ahir que Mueller pogués continuar dos anys més al capdavant de l'FBI.

Una enquesta feta pública ahir per la Universitat de Quinnipiac revelava que el 89% dels novaiorquesos aproven l'actuació de la policia de la ciutat en matèria antiterrorista. Els autors de l'enquesta reconeixen que els resultats han estat influenciats per l'impacte mediàtic de la mort d'Ossama bin Laden, tot i que estan en la mateixa línia positiva d'estudis anteriors.

stats