Crònica 17/05/2011

Dos galls en 36 metres quadrats

Roger Tugas
3 min
Jordi Portabella i l'Agnès conversen, però Laporta observa altres objectius.

Una de les grans incògnites de la coalició d'Unitat per Barcelona (UxB) és si el tàndem de Jordi Portabella i Joan Laporta aguantarà unit tot el mandat, un cop certifiquin la seva acta de regidors aquest diumenge. Ja hi havia apostes sobre quan trigaria l'expresident del Barça a trencar amb els seus antics socis de Solidaritat Catalana, Uriel Bertran i Alfons López Tena, però només els més aventurats es van endur el pot en presagiar una efímera unió de tres mesos.

Els dos galls de la coalició van superar ahir amb nota una prova prèvia, en compartir una hora de roda de premsa en un galliner diminut. Van acostar-se a un pis de protecció oficial de 36 metres quadrats del carrer Sardenya per explicar el programa d'habitatge d'UxB. I no anaven sols: entre candidats, periodistes, equip de campanya, càmeres i l'amfitriona (la jove Agnès), n'eren una trentena. Sortia a poc més d'un metre quadrat per persona, però la majoria eren joves, amb moltes hores de Tetris a l'esquena, i es van saber encaixar.

Els convidats, educats, van dur una planta i rebosteria a l'Agnès i van seure amb ella al sofà d'un pis dividit en dos espais: l'habitació i un funcional menjador, que fa de sala d'estar, cuina i rebedor. L'amfitriona ja fa quatre anys que viu en aquell pis de lloguer -n'hi queda un- i explicava com, tot i les promeses inicials, encara no els han enguixat ni sostre ni parets. Portabella i Laporta l'escoltaven i van situar-se cadascun al seu lloc, sense trepitjar-se. Com en tota la campanya, l'expresident culer li va cedir el lideratge absolut al "Guardiola de Barcelona". I, a diferència del que hauria fet Albert Om, no es van posar a fer fúting.

Portabella polifacètic

El Portabella polític va presentar les propostes d'UxB (més pisos protegits, foment del lloguer, rehabilitació d'habitatges...). Laporta no obria boca. El Portabella historiador va explicar que el barri del Fort Pienc es diu així perquè abans hi havia un castell. Laporta tampoc no obria boca. El Portabella tarotista va pronosticar que l'acord "Basilea 3" impedirà tornar al crèdit fàcil. Laporta seguia sense obrir boca. De fet, pràcticament no la va obrir fins que algú va proposar que podien començar a atacar els pastissets. Laporta no es va fer pregar.

L'Agnès viu al pis amb el seu marit i, de fet, sent que són "uns privilegiats" per haver accedit a l'habitatge protegit. El principal problema: falta d'espai per superar les dificultats pròpies de la convivència. Els passarà el mateix als d'UxB? "Quan ens enfadem -començava a explicar l'Agnès-, que una parella sempre s'enfada..." "No!", va interrompre-la Portabella, cosa que va provocar un somriure a Laporta. L'amfitriona havia tingut poc tacte: quan una parella comença la relació, encara que sigui política, pensa que serà per sempre i és millor no trencar la il·lusió als seus membres perquè els pots ferir.

Tanmateix, Portabella jugava amb avantatge en espais petits, ja que el seu primer pis com a emancipat no tenia més de 30 metres quadrats. I Laporta, amb la panxa plena i ja distès, no va perdre l'ocasió -com en cada intervenció seva arreu- de parlar del Barça. L'Agnès l'hi va posar fàcil, quan va explicar que els veïns es reuneixen per veure els partits de l'equip culer. "El Barça uneix!", va exclamar joiós el seu expresident.

Només va ser una hora, però el bon gust dels mobles Ikea i els DVD de Salvador , La llista de Schindler o la primera trilogia de La guerra de les galàxies potser havien facilitat la convivència. A més, no hi havia pogut haver gelosia, ja que Portabella desviava sovint la mirada cap a un quadre d'Audrey Hepburn, però l'actriu -múrria com sempre- mirava tota l'estona cap a una altra banda.

stats