Crònica 04/11/2011

Draghi abaixa els tipus i dóna oxigen als mercats

Mario Draghi s'ha estrenat al capdavant del Banc Central Europeu amb una retallada d'un quart de punt en els tipus d'interès, fins a l'1,25%. L'italià preveu una "recessió suau a finals d'any".

Ignasi Pujol
2 min
El nou president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, durant la roda de premsa d'ahir a Frankfurt.

Barcelona.L'italià Mario Draghi va sorprendre ahir, en el seu quart dia com a president del Banc Central Europeu (BCE), i va abaixar els tipus d'interès de la zona euro un quart de punt, de l'1,5% a l'1,25%. El substitut de Jean-Claude Trichet va assegurar que l'abaratiment del preu del diner es deu al deteriorament econòmic a la zona euro per la situació a Grècia i no va avançar si hi haurà noves retallades de tipus.

Davant de l'amenaça d'una nova recessió per la crisi del deute sobirà, Draghi va preferir actuar amb rapidesa i abaixar els tipus per primer cop en dos anys i mig (el maig del 2009 el tipus es va abaixar fins a l'1%). "Observem ara un creixement lent, que s'encamina cap a una recessió suau a finals d'any", va dir Draghi en la roda de premsa posterior al consell de govern del BCE que va decidir "per unanimitat" la baixada de tipus.

Les borses europees van rebre amb eufòria la decisió del BCE, que va sorprendre els mercats i bona part dels analistes, que esperaven que l'organisme deixés intacte el preu del diner. El selectiu espanyol va tancar en 8.712,6 punts, amb una alça de l'1,61%. Milà va pujar un 3,23%; París, un 2,73%; Frankfurt, un 2,81%, i Londres, un 1,12%. Des de Washington, el Fons Monetari Internacional (FMI) va aplaudir la decisió del BCE.

Les paraules d'ahir de Draghi apunten a una possible revisió a la baixa de les previsions de creixement del producte interior brut (PIB) real de l'eurozona per al 2012. El BCE, que va apujar els tipus a l'abril i al juliol, publicarà el mes que ve les noves projeccions macroeconòmiques. El setembre l'entitat va pronosticar un creixement de l'1,6% per aquest any i de l'1,3% per al 2012. "En aquest entorn haurien de moderar-se les pressions sobre els preus, els costos i els salaris a la zona euro; la decisió d'avui té en compte això", va dir l'exgovernador del Banc d'Itàlia.

Draghi va afegir que la inflació podria superar el 2% durant els pròxims mesos, però espera que l'encariment dels preus es situï per sota del 2% durant el 2012.

El president del BCE va desvincular la baixada de tipus amb el programa de compra de deute sobirà de la institució. Aquesta mesura, aplicada pel BCE especialment amb Espanya i Itàlia, és "de caràcter temporal, limitada en la seva extensió i està justificada per restaurar el mecanisme de transmissió de la política monetària", va afegir.

La prima italiana es dispara

La prima de risc d'Itàlia, que es mesura amb el diferencial entre els bons nacionals a deu anys i els alemanys del mateix termini, va assolir ahir els 462,4 punts bàsics, el màxim històric.

La prima espanyola va tancar en 348 punts, enfront dels 334 punts de l'obertura. El Tresor espanyol va col·locar ahir 4.490 milions d'euros en bons a dos i cinc anys, amb un interès del 4,363% i el 4,885%, respectivament.

stats