Crònica 17/01/2012

Draghi: "La crisi ha empitjorat i la situació és molt greu"

Laia Forès / àlex Font
2 min
Draghi: "La crisi ha empitjorat i la situació és molt greu"

BRUSSEL·LES / BARCELONA.El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va llançar ahir una duríssima advertència per intentar fer reaccionar els governs europeus. Draghi va assegurar que la crisi del deute s'ha agreujat en els últims mesos i que cal actuar de manera immediata. "La situació ha empitjorat més. Estem en una situació molt greu i no podem ignorar-ho", va afirmar en una compareixença al Parlament Europeu.

El president del BCE també va valorar la rebaixa de la qualificació de la nota del fons de rescat europeu per part de Standard & Poor's (S&P), la mateixa agència que divendres passat va treure la triple A (AAA) a França, la màxima nota que atorguen les agències. S&P va anunciar ahir que el fons de rescat també perd la màxima qualificació. El gest té conseqüències greus per a la zona euro. Segons Mario Draghi, ara el fons haurà de reduir la seva capacitat de préstec o els països amb triple A, com Alemanya, hauran de posar-hi més diners.

El BCE es va veure obligat ahir a fer de bomber un cop més. A primera hora, les borses i els mercats del deute van notar les tensions generades per la decisió de S&P de rebaixar la qualificació de nou països, entre els quals Espanya i França. Però poc després va començar a circular el rumor -que no està contrastat, però que es dóna per fet- que el BCE havia començat a comprar bons espanyols i italians. Gràcies a això, la prima de risc d'Espanya es va quedar congelada en 350 punts. En els primers compassos de la jornada havia escalat deu punts.

Ajudes del BCE

A l'espera que Europa compti amb un sistema més efectiu de tenir controlats els mercats del deute (per exemple, amb la creació dels eurobons, un deute comunitari per a tots els països del continent), els estats s'han de conformar amb aquestes ajudes puntuals del BCE. Encara que no solucionin el problema, aquestes intervencions almenys aturen temporalment els petits incendis als mercats.

Les borses europees van reaccionar ahir de manera positiva, excepte l'espanyola, que va ser l'única que va acabar el dia en negatiu (va baixar un gairebé imperceptible 0,01%). En canvi, la borsa francesa va pujar un 0,9%. A diferència de S&P, Moody's ahir va ratificar la triple A de França, cosa que va contribuir a les pujades del CAC 40, l'indicador de referència del mercat parisenc.

stats