VACANCES ESCOLARS AMB FINAL TRÀGIC
Crònica 15/03/2012

Drama en una carretera suïssa

Bèlgica està de dol. Un autocar amb alumnes de dues escoles que tornaven d'una estada als Alps suïssos es va estavellar contra la paret d'un túnel. El balanç: 28 morts, 22 dels quals eren nens.

Laia Forès
3 min
UN ACCIDENT INEXPLICABLE L'autocar accidentat al túnel suís de Sierre, al sud de Suïssa. La tragèdia es va produir a només 15 km de l'estació d'esquí alpina on els alumnes havien passat la setmana blanca. Les autoritats suïsses investiguen les causes del sinistre,  però el fiscal que porta el cas ja ha descartat que el vehicle circulés massa ràpid.

HEVERLEE (BÈLGICA)"Que la pau sigui amb vosaltres, petits àngels", es podia llegir en un missatge amb lletra infantil col·locat davant la porta principal de l'Escola Sint-Lambertus, situada a la població belga de Herverlee, a l'est del país. La meitat dels escolars belgues d'onze i dotze anys que ahir van tenir un accident d'autocar a Suïssa, quan iniciaven el retorn a casa després de passar uns dies esquiant als Alps, procedien d'aquest centre escolar, de només dos-cents cinquanta alumnes.

L'accident va tenir lloc dimarts a la nit a l'interior d'un túnel de l'autopista que passa per Sierre, al cantó de Valais (sud de Suïssa), i va deixar un balanç tràgic: de les 52 persones que viatjaven a bord, 28 van morir -22 nens i 6 adults- i 24 més van resultar ferides de diversa consideració. Tres menors que havien patit greus ferides toràciques estaven en coma ahir a la nit.

L'autocar, que segons fonts de l'empresa era molt nou, va xocar frontalment contra la paret d'una sortida d'emergència del túnel després que el conductor n'hagués perdut el control. Les autoritats suïsses encara investiguen les causes de l'accident, però el fiscal encarregat del cas va descartar que el vehicle circulés a una velocitat excessiva. Les principals hipòtesis apunten a un problema tècnic de l'aparell, a un problema de salut del conductor o a un error humà. No hi va haver cap altre vehicle implicat en el sinistre i tampoc es pot atribuir la violenta topada a la fatiga dels dos conductors -també víctimes mortals- perquè només feia 15 quilòmetres que l'autocar havia iniciat el camí de tornada.

Els sanitaris, en estat de xoc

Les forces de socors suïsses van desplegar un important dispositiu per atendre les víctimes i traslladar-les a quatre hospitals de la regió. Vuit helicòpters, una seixantena de bombers i més d'un centenar de sanitaris es van desplaçar fins al lloc de l'accident. Un dels responsables del dispositiu reconeixia ahir a la premsa suïssa que la imatge de l'autobús i dels nens morts va suposar un xoc per al personal mèdic. "Tinc un fill de dotze anys i veure tots aquells nens ferits m'ha produït molta impressió", assegurava Claude Peter, amb una llarga experiència en emergències. Un equip de psicòlegs va atendre el personal sanitari que va participar en el rescat dels nens.

La notícia va arribar a Bèlgica de matinada a través de l'ambaixador belga a Suïssa. El diplomàtic va reconèixer que mai havia vist un accident com aquest: "La magnitud del sinistre és difícil de digerir", va explicar. La policia belga va contactar amb les famílies dels estudiants que van perdre la vida i els va demanar fotografies dels nens per poder identificar els cadàvers i els ferits més greus, una tasca complicada que ahir a la tarda encara no s'havia acabat. A primera hora del matí les famílies van ser traslladades a un aeroport militar, on van rebre les condolences del rei Albert II de Bèlgica i assistència psicològica. Després, dos avions militars els van traslladar a Suïssa. Algunes famílies van pujar a l'avió sense saber si el seu fill era una de les víctimes mortals. Els menors que podien van trucar a casa per tranquil·litzar els seus pares, però hi ha famílies que no van rebre cap trucada, un fet que va generar molta incertesa. Un veí de la família d'una nena que es va salvar explicava ahir que la menor havia relatat als seus pares el moment de l'accident: "La nena estava adormida, va sentir un cop molt fort i els seients de l'autobús li van caure a sobre", va assegurar.

Commoció a Bèlgica

Bèlgica es va despertar ahir amb la tràgica notícia. "Quan un adult mor és dramàtic, però quan moren nens no hi ha paraules", va dir un emocionat Elio Di Rupo, primer ministre de Bèlgica. Di Rupo, que va viatjar a Suïssa per estar al costat de les famílies de les víctimes, va declarar un dia de dol nacional.

Les dues escoles on estudiaven els menors es va convertir ahir en un dels punts de pelegrinatge dels ciutadans commocionats per la notícia. Amics de les víctimes, alumnes del centre i ciutadans anònims s'hi van apropar per deixar-hi flors, espelmes i missatges. Els alumnes de Sint-Lambertus van dedicar les hores de classe a fer dibuixos per recordar els companys que van morir. "El que ha passat és terrible", resumia una dona després de deixar a terra una flor blanca.

stats