EL CAMÍ A L'ELISI
Crònica 10/10/2011

Duel Hollande-Aubry a França

La victòria d'Hollande confirma el pronòstic: protagonitzarà el duel per la candidatura socialista a l'Elisi amb Aubry. El partit assaboreix l'èxit de participació en aquestes primàries obertes a tothom.

Carme Riera
2 min
Una primera victòria François Hollande va comparèixer ahir a la nit davant la premsa després d'haver guanyat una primera cita a les urnes. El cap de setmana que ve es farà la segona volta i, si revalida la victòria, concorrerà a les presidencials del 2012.

BARCELONA.Tal com preveien les enquestes, François Hollande va guanyar ahir la primera volta de les primàries del Partit Socialista (PS) francès per elegir qui s'enfrontarà a Nicolas Sarlozy a les presidencials de l'any que ve.

Segons els resultats oficials parcials difosos ahir a la nit, Hollande va obtenir el 41 per cent dels vots, mentre que l'altra candidata favorita, la primera secretària Martine Aubry, va obtenir-ne el 29 per cent. En tercera posició, amb un resultat inesperat, es va situar Arnaud Montebourg amb el 17 per cent de vots. La resta de candidats van obtenir resultats més discrets: Ségolène Royal un 7 per cent, Manuel Valls un 5 i Jean-Michel Baylet un 1 per cent.

Com que cap dels aspirants no va obtenir més del 50 per cent de vots, hi haurà segona volta de les primàries socialistes franceses el cap de setmana que ve entre els dos candidats que han obtingut més vots: François Hollande -a qui ahir a la nit Manuel Valls ja va donar suport- i Martine Aubry.

La gran sorpresa de la jornada va ser l'alta participació -gairebé 2 milions de votants- que va deixar clara l'eficàcia d'una campanya mediàtica que, durant un mes, han protagonitzat frenèticament els sis candidats.

'Tête-à-tête'

Abanderat de propostes de reforma fiscal i pressupostos austers, Hollande ha triomfat amb el seu projecte estrella: crear 200.000 llocs de treball amb una inversió de 10.000 milions d'euros. La seva és una aposta per un model socialdemòcrata semblant al de Dominique Strauss-Kahn.

Va ser precisament la retirada de DSK pel seu escàndol sexual als EUA el que va situar Hollande al capdavant de les enquestes, tot i que la candidata de l'exdirector de l'FMI és Martine Aubry. Amb un look lleugerament canviat per una barba de pocs dies, DSK es va acostar a una mesa electoral de l'Ajuntament de Sarcelles a votar per ella, segons va reconèixer.

Aubry va votar a la seva ciutat, Lille, amb l'aval de la seva dilatada experiència política. Els seus principals punts són un ampli programa social de família, la recuperació de la jubilació als 60 i un salari mínim interprofessional per als joves.

Un sistema exitós

La d'ahir va ser una experiència inèdita França. Per primer cop en la història, no feia falta ser militant del Partit Socialista per participar a les primàries. Tota persona més gran de 18 anys podia votar amb només dues condicions, pagar la quantitat simbòlica d'un euro i signar el següent manifest: "Em reconec dins els valors de l'esquerra i la república, dins el projecte d'una societat de llibertat, igualtat, fraternitat, laïcitat, justícia i progrés solidari".

Els resultats van esvair les pors dels temorosos que la dreta aprofités els comicis per votar al candidat més dèbil i perjudicar així les opcions socialistes d'accedir a l'Elisi. Fa 16 anys que el PS no ocupa aquesta posició, el de François Mitterrand va ser l'últim govern socialista entre el 1981 i el 1995.

La mala imatge del govern de Nicolas Sarkozy, però, ha enfortit les possibilitats de François Hollande, que, segons indiquen les enquestes, guanyaria al líder de l'UMP en el pols per la presidència francesa. Els sondejos apunten que Martine Aubry, també. Qui serà dels dos es decidirà el cap de setmana que ve.

stats