EL DEBAT AL SOCIALISME CATALÀ
Crònica 23/02/2011

Dues maneres d'entendre el PSC Chacón situa la Moncloa i el PSOE com a prioritat

La ministra de Defensa creu que el PSC ha de fer una reflexió de fons, però deixa clar que el seu futur és a Madrid. Vol primàries si Zapatero plega i diu que una dona catalana pot ser presidenta d'Espanya.

Joan Rusiñol
2 min
Dues maneres d'entendre el PSC Chacón situa la Moncloa i el PSOE com a prioritat

Madrid.Els esmorzars informatius són un fenomen molt madrileny que serveix de termòmetre per saber les expectatives de futur d'un personatge públic. Ahir Carme Chacón (poc amiga de sotmetre's a les preguntes dels periodistes) en va protagonitzar un dels més multitudinaris dels últims mesos, amb set membres del govern Zapatero entre els assistents, cinc exministres i dos presidents autonòmics. Va quedar clar que la ministra de Defensa, i cap de llista per Barcelona al Congrés, es manté com un dels noms més ben situats per rellevar José Luis Rodríguez Zapatero i encapçalar un eventual canvi generacional al socialisme espanyol. En aquest camí, el PSC i la seva circumstància queden lluny.

Tot i que el seu partit a Catalunya passa per un moment molt delicat, després de la derrota a les eleccions del novembre passat, Chacón es va limitar a dir ahir que hauria estat "insensat" que els socialistes catalans no haguessin posat en marxa "una reflexió" que s'ha de mantenir "contínuament". És l'única recepta que va donar al PSC tres mesos abans d'unes eleccions municipals que poden aguditzar la situació si els socialistes no capgiren les enquestes en algunes de les principals ciutats del país, com Barcelona. De fet, la ministra va elogiar les primàries que ha fet el partit a la capital catalana perquè aconsegueixen que Jordi Hereu sigui ara un alcaldable "més legitimat i més fort". Res més. Com va fer dilluns la direcció del PSOE, ella tampoc va tenir cap paraula d'elogi a les qualitat polítiques del seu company de files.

Porta oberta

A Madrid el PSC es veu borrós i Chacón prefereix centrar-se en la cursa cap a la Moncloa i en el lideratge del socialisme espanyol, en què aguanta amb força a les travesses. Zapaterista militant, ahir va elogiar el president del govern espanyol i li va renovar la fidelitat si decideix optar a la reelecció: "Jo sóc una de les que votaria a favor seu". Si no repeteix, la ministra de Defensa deixa totes les portes obertes.

El sector més proper al cap de l'executiu, al qual ella pertany, té clar que no cedirà el lideratge a ningú sense unes primàries: un missatge directe als que donen per fet que l'única possibilitat de salvar els mobles és Alfredo Pérez Rubalcaba, un sector impulsat pels dirigents que van apostar per José Bono en la batalla contra Rodríguez Zapatero.

Chacón va recordar, a més, que és "una obvietat" que una dona i catalana com ella pot guanyar i presidir el govern espanyol. Tot apunta que té ganes de demostrar-ho.

stats