Crònica 16/05/2011

Dura batalla pel vot útil a BCN

Pere Martí
3 min
Dura batalla pel vot útil a BCN

"Senyor alcalde, deixi'm saludar-lo: no sóc creient però he posat una espelma perquè ho continui sent". La senyora d'edat avançada va abraçar Jordi Hereu gairebé fins a abonyegar-lo. L'alcalde, acostumat a les masses, va ser ràpid en la resposta: "A més de l'espelma, posi el vot a l'urna". L'escena va tenir lloc ahir en acabar el míting del PSC al districte de Sant Martí, on l'alcaldable va tornar a reclamar el vot de tots els ciutadans que no volen veure el PP al govern de Barcelona mitjançant un pacte amb CiU. Les bases socialistes tenen por d'una derrota, però la direcció encara confia en la sorpresa. "Encara hi ha partit", repetia ahir un dels assessors d'Hereu, que considera que "Trias està cansat i demanant el final del partit".

El vot de la por al PP serà un dels eixos de la recta final de la campanya dels socialistes, que pensen aprofitar que totes les enquestes donen guanyador Trias, però no per majoria suficient, per advertir que l'única manera que té de ser alcalde el candidat de CiU és del bracet del PP. L'objectiu de l'alcalde és provocar durant aquesta última setmana un moviment de tota l'esquerra barcelonina -un rassemblement , com en diu ell-- a favor de la seva candidatura per aturar un hipotètic govern de CiU i PP. Tot i que les enquestes encara marquen una distància de dos o tres regidors amb CiU, per l'equip de campanya és "tot un èxit" tenint en compte que partíen d'un 19 a 9 en una enquesta publicada el passat mes de desembre.

Per acabar de despertar aquest vot d'esquerres, l'equip de campanya encara es guarda alguna munició. De moment, a partir d'avui, el vídeo que s'emetrà per les televisions durant l'espai de propaganda electoral està dedicat a Xavier Trias, que hi surt votant la investidura de José María Aznar.

Durant l'acte d'ahir a Sant Martí, Hereu va ser fidel al guió de la recta final de campanya i va advertir als assistents que "al quarter general del PP a Génova ja tenen a punt una etiqueta blava per posar damunt de Barcelona" i va fer una crida a impedir-ho perquè "si guanya Trias, posaran l'etiqueta". Davant aquesta última setmana, va fer una crida al vot útil i va demanar "un esforç de mobilització" per convèncer els indecisos. I ha afirmat: "El resultat ésa les nostres mans, i quan ha estat a les nostres mans mai ha fallat".

Mentre que els socialistes usen el vot de la por al PP per cridar al vot útil, els convergents apel·len al vot de la por a un nou tripartit. Els assessors de Trias estan molt satisfets amb el resultat de les enquestes, fins i tot amb el debat de divendres a la nit. Consideren una "indicació de desesperació" que Hereu exhibís a l'últim minut del debat una foto de Trias amb José María Aznar. Tan segurs n'estan que esperen un resultat "històric" que els permeti governar en solitari, sense haver de pactar amb ningú. Aquest bon resultat el basen, entre altres indicadors, en la "fluixa" assistència a la manifestació de dissabte contra les retallades, a la qual va assistir, segons CiU, gent amb interessos electorals molt diversificats. La insistència d'Hereu en les retallades i en l'amenaça al pacte amb el PP també ho veuen com una prova que l'alcalde continua anant per darrere.

En aquesta última setmana de campanya, els nacionalistes demanaran el vot útil perquè Trias pugui governar sense "hipoteques"i promouran el vot de la por a un nou tripartit a l'Ajuntament. L'acte que CiU va celebrar ahir a Nou Barris, un dels feus socialistes tradicionals, ja va incorporar aquests dos missatges. Trias va desmentir que el seu projecte faci por i va recordar que "l'únic que fa por és la continuïtat del govern socialista a l'Ajuntament" en l'acte que va fer a la plaça Virrei Amat, on va estar acompanyat de Josep A. Duran i Lleida. El líder d'Unió va reclamar el vot útil per a la federació perquè "no és suficient que Trias guanyi les eleccions, sinó que cal que les guanyi àmpliament per evitar la repetició del tripartit". Per Duran les enquestes estan "ben orientades", però va advertir a la militància que no es confiï i vagi a votar.

Els dos equips de campanya coincideixen que aquesta última setmana serà decisiva, perquè ningú ho té guanyat o perdut del tot. El vot dels indecisos serà clau per decantar la balança i és probable que la batalla per Barcelona acabi sent més dura del que es preveia.

stats