Crònica 11/01/2012

"Dura i dolorosa"

Mariano Rajoy assegura que tot i que havia promès en campanya no apujar impostos, la situació financera que ha trobat l'ha obligat a fer-ho. Avança una nova i imminent reestructuració financera.

Roger Tugas
2 min
"Dura i dolorosa"

BARCELONALes primeres mesures econòmiques del govern de Mariano Rajoy han contradit algunes de les promeses que havia fet en campanya. Diu que no sabia que la situació econòmica fos tan delicada.

Increment impositiu

Laments per l'augment de l'IRPF, però l'IVA no es toca

El president justifica la pujada de l'IRPF pels 20.000 milions d'euros de dèficit superior al previst i qualifica la mesura de "dura, dolorosa, absolutament imprescindible, però justa i equitativa". "No quedava cap altra opció", afegeix. Descarta, però, apujar l'IVA, com s'havia especulat.

Sector financer

Una nova reestructuració a la vista, amb més fusions d'entitats

El 15 de febrer és la data límit que fixa Rajoy per aprovar un altre pla de reestructuració per "al sanejament de les entitats financeres, per a la seva transparència i per a un nou procés de fusions d'entitats". Això faria innecessària la creació d'un banc dolent que agrupés els actius problemàtics.

Estat del benestar

Serveis públics garantits i reforma laboral per decret, si cal

"Crec profundament en l'estat del benestar i no està en perill. Crec en un sistema de pensions, en un sistema sanitari universal, públic i gratuït i en un sistema educatiu que cal millorar", afirma rotund. Però això "requereix diners, creixement econòmic i ocupació", cosa que fa imprescindible la reforma laboral. Agraeix "l'esforç" de sindicats i patronal per assolir un pacte, i va afirmar que el tindria en compte, "però en allò en què no hi hagi acord el govern farà el que sigui millor".

5,3 milions d'aturats

La xifra de desocupats superarà la barrera dels 5 milions el 2011

Al marge de l'entrevista, Rajoy va comunicar ahir al grup parlamentari popular que igual com s'ha desviat el dèficit, la xifra d'aturats també s'enfilarà per sobre dels 5 milions: cap als 5,3.

Valor afegit

El PP aporta "història, convicció i una majoria sòlida"

A la pregunta sobre què aporta el seu govern davant dels mercats que no tingués el de ZP, Rajoy destaca com a valors la seva "història", la seva "convicció", "una majoria sòlida a la qual han donat suport els espanyols i una estabilitat política per recuperar confiança". I tot això per avançar cap a un model d'administració que "no gasti més del que té".

Estructura de govern

Sense un vicepresident econòmic i amb un equip molt tècnic

"S'ha parlat molt" de la falta de vicepresident econòmic, reconeix Rajoy, però ho justifica afirmant que vol mostrar que "donarà la cara" contra la crisi i per això presidirà ell la comissió delegada d'afers econòmics. Subratlla també el perfil tècnic de ministres com els d'Economia, Hisenda, Treball i Indústria.

Agenda internacional

El primer viatge, al Marroc, i Amèrica Llatina com a prioritat

Com els anteriors presidents espanyols, el primer viatge oficial de Rajoy serà al Marroc, tot i que afirma que Amèrica Llatina serà una "prioritat capital" com a zona d'inversió i pels llaços històrics i culturals.

stats