Crònica 10/05/2011

Duran no farà campanya per Vila d'Abadal a Vic

Josep Maria Vila d'Abadal, l'alcalde de Vic, ha demanat que ni Artur Mas, president de la Generalitat, ni Josep A. Duran i Lleida, líder d'Unió, acudeixin a l'acte central del partit a Osona divendres.

Oriol March
2 min
Duran atén la premsa davant la Generalitat.

Barcelona.Vic és la principal (i una de les poques) alcaldies d'Unió i una de les més emblemàtiques de CiU. Tot i això, ni Artur Mas ni Josep A. Duran i Lleida seran presents en l'acte central de la federació a Osona, que se celebrarà divendres a la capital comarcal. El motiu? L'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal (Unió), ho ha demanat. Ell mateix ho va explicar a l'ARA. "No vull cap líder nacional perquè així tot el protagonisme serà per als candidats municipals", va assegurar l'alcalde de Vic i candidat a la reelecció.

En canvi, divendres sí que hi serà el conseller d'Interior, Felip Puig, fins fa poc secretari general adjunt de CDC. Puig, que mai ha tingut bona relació amb Duran, és un dels dirigents més ben valorats de la federació al territori -els seus percentatges d'aprovació quan era secretari d'organització convergent eren superiors al 85% en cada congrés de la formació- i mai s'ha amagat de les seves posicions inequívocament independentistes.

El mateix Vila d'Abadal és qui ha reclamat la presència de Puig en l'acte de Vic. Una petició simptomàtica que retrata perfectament el tipus de relació que manté el batlle amb la direcció del seu partit.

Una relació complicada

Si és simptomàtica és perquè les posicions sobiranistes del conseller coincideixen amb les expressades últimament per l'alcalde. En declaracions a l'ARA el 15 d'abril, Vila d'Abadal va demanar la sobiranització d'Unió i que Duran deixés pas a una nova direcció després de 30 anys al capdavant del partit. Ningú dubtava que la fotografia de Duran i Vila d'Abadal donant-se la mà -o fins i tot abraçant-se- a dalt d'un escenari de campanya seria més que complicada abans que es fessin públiques aquestes paraules. Les relacions entre ells són tibants des que l'alcalde de Vic va demanar ocupar el número 5 de les llistes en les eleccions nacionals del novembre passat. Duran s'hi va negar i qui va ocupar el lloc va ser Ramon Espadaler, president del consell nacional d'Unió i també osonenc. El tracte entre Vila d'Abadal i Espadaler tampoc era del tot reeixit, fins i tot abans de decidir-se les llistes.

Un cop passades les eleccions, segons apunten fonts tant de CDC com dels democristians, Vila d'Abadal tenia moltes opcions de formar part del Govern com a conseller d'Agricultura, però qui va prendre possessió del càrrec, finalment, va ser Josep Maria Pelegrí, secretari general d'Unió i un dels homes més fidels a Duran dins el partit.

Així doncs, les paraules de Vila d'Abadal a l'ARA només van servir per empitjorar una relació ja tibant per bé que Duran ha evitat referir-se públicament a les crítiques del principal alcalde del seu partit. Quan Vila d'Abadal va ser protagonista per una proposta sobre deixar d'empadronar els immigrants il·legals, només Antoni Castellà -aleshores secretari d'organització democristià i també sobiranista- va representar la direcció en un acte de suport organitzat per CiU.

Els moviments interns del sector sobiranista, en aquests dies previs al 22-M, estan en standby . En cas que s'acabin pronunciant de manera pública, els principals estendards seran Vila d'Abadal i Antoni Castellà, últimament en un perfil polític més baix des de la secretaria d'Universitats. La veritat és que si reedita l'alcaldia de Vic amb majoria absoluta i havent exhibit un perfil nítidament sobiranista, Vila d'Abadal obtindrà bona part de legitimitat interna per plantar cara a Duran al congrés del 2012... o més endavant.

stats