PRECAMPANYA ELECTORAL
Crònica 23/08/2011

Duran vol endurir la llei per evitar la multireincidència

La seguretat ciutadana serà un dels eixos bàsics de la campanya electoral de CiU de cara a les eleccions espanyoles del 20-N. Els nacionalistes proposen endurir el marc legal per evitar reincidents.

Pere Martí
3 min
Duran vol endurir la llei per evitar la multireincidència

Barcelona.La policia va detenir al mes de juliol sis persones a Barcelona que ja havien estat detingudes 96 vegades. Alguns d'aquests sis havien estat identificats més de mil cops i van passar per comissaria 290 vegades i cap d'ells ha anat mai a la presó. Amb aquestes dades a la mà, Josep A. Duran i Lleida va defensar la necessitat d'endurir el marc legal vigent per evitar que aquesta multireincidència continuï passant, almenys amb la impunitat que es dóna ara.

La proposta del cap de llista de CiU, ja posat de ple en la precampanya electoral, és impulsar una reforma del Codi Penal i de la llei d'enjudiciament criminal perquè el furt, que ara és una falta, sigui tipificat com a delicte. Duran reclama que davant de casos de robatori o d'estafa, els presumptes autors puguin ser "retinguts" durant un màxim de 72 hores, i que durant aquest període pugui celebrar-se un judici ràpid, perquè en cas que les víctimes siguin turistes hi puguin assistir.

Duran va fer aquesta proposta en una visita a les Festes de Sants, en les quals també va aprofitar per comentar l'actualitat política aprofitant l'absència de rivals electorals, ja que la candidata oficiosa del PSC, Carme Chacón, encara no ha estat designada. Tampoc tenen candidat designat ERC i ICV. Per això el cap de llista de CiU es va permetre entrar al cos a cos tant amb Mariano Rajoy com Alfredo Pérez Rubalcaba. Aquest últim va presentar ahir una proposta per aprimar l'administració pública reduint un 20% les diputacions provincials, cosa que permetria estalviar uns 1.000 milions d'euros. Duran va replicar que si vol començar a retallar l'administració pot començar per l'estatal i li va suggerir que suprimís el ministeri de Cultura, ja que les comunitats autònomes tenen transferides les competències. Aquesta és una vella reivindicació nacionalista que mai s'ha arribat a materialitzar, sinó més aviat al contrari: l'Estat ha tendit a reforçar el ministeri i ha utilitzat les subvencions per estar presents als òrgans de decisió de les grans infraestructures culturals catalanes.

Acompanyat de dirigents d'Unió com la tinent d'alcalde de Barcelona Sònia Recasens i el diputat Josep Sánchez Llibre, i de CDC, com Jordi Martí, el cap de llista de la federació nacionalista va carregar també contra Rajoy perquè no presenta propostes i la seva estratègia es limita a "com pitjor millor". Concretament li va demanar que "es mulli" sobre quines reformes vol impulsar si finalment guanya les eleccions i governa. A més, li va retreure que s'hagi passat tota la legislatura intentant erosionar José Luis Rodríguez Zapatero en lloc de posar damunt la taula reformes necessàries per treure Espanya de la crisi.

Finalment Duran va reiterar que espera que el debat d'avui sobre les mesures econòmiques adoptades pel govern espanyol sigui una oportunitat per discutir "a fons" sobre el creixement econòmic i la creació de llocs de treball. El cap de llista de CiU va reiterar que la seva formació s'abstindrà en la votació del reial decret aprovat pel govern espanyol, tot i que pot compartir la reducció de l'IVA en la compra d'habitatges. La va atribuir a la "improvització" de l'executiu socialista en la seva recerca d'ingressos.

Silenci sobre Oriol Pujol

El cap de llista de CiU va evitar aquesta vegada referir-se a la polèmica sobre qui anirà de dos de CiU a les eleccions del 20-N, després que Oriol Pujol decidís postular-se públicament. Des del punt de vista dels democratacristians es tracta d'un problema intern de CDC i no volen intervenir-hi ni afegir més llenya al foc. Amb tot, Duran ja ha posat a treballar Pere Macias, el segon de CDC als últims comicis, per elaborar el programa electoral.

stats