ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 10/11/2011

Duran mobilitza els empresaris per evitar el "monopoli" del PP

Amb un discurs centrat en l'economia, Josep A. Duran i Lleida, candidat de CiU, va fer una crida ahir als empresaris per evitar el "monopoli" del PP. Va defensar, de nou, un govern de concentració.

Oriol March
2 min
Duran mobilitza els empresaris  per evitar el "monopoli" del PP

Barcelona.El candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida, sempre modula el discurs en funció del públic. Dimarts al vespre, per exemple, va defensar el dret a l'autodeterminació dels pobles en una festa amb les joventuts de CiU, prèvia demostració de les seves habilitats amb la bateria. Ahir, en canvi, va optar per un discurs en la línia de "responsabilitat" amb què Duran sempre ha volgut revestir la seva tasca al Congrés. L'escenari, la Cambra de Comerç de Barcelona, hi era procliu.

"Us demano que eviteu el monopoli del PP votant CiU", va proposar directament als empresaris congregats a la Llotja de Mar, seu de la institució. CiU, en general, i Duran, en particular, temen que el PP faci doblet: majoria absoluta a l'Estat -inevitable segons totes les enquestes- i que esdevingui segona força a Catalunya. Si se sumen aquestes dues condicions, els nacionalistes veuen clar que el seu paper a Madrid quedaria diluït i el Govern, en certa manera, debilitat a l'hora de defensar el pacte fiscal.

A tot plegat cal sumar-hi que, quan es consumi la seva victòria més que probable, el PP disposarà de més poder que mai, perquè sumarà la Moncloa a les moltes autonomies que ja governa. Aquest és l'hipotètic "monopoli" que Duran va cridar ahir a evitar a les urnes el 20-N. "No seria bo per a Catalunya, i només es pot evitar amb el contrapès de CiU", va sentenciar el candidat.

La seva intervenció, eminentment econòmica, va iniciar-se amb una defensa de la creació d'un govern espanyol de concentració. "La situació econòmica europea és greu, i, si Espanya ho necessita, vull reiterar una idea imprescindible: que es constitueixi un govern de concentració", va indicar Duran, recordant una idea que ha anat apareixent i desapareixent dels seus discursos de campanya en funció de l'auditori a què es dirigeix.

Empenta per al pacte fiscal

En la línia del que ja va fer divendres, primer dia de campanya, en un acte a la mateixa Llotja de Mar -on Duran va admetre sentir-s'hi "com a casa"-, el candidat de CiU va demanar a empresaris, institucions financeres i patronals que passessin "de les paraules als fets" a l'hora defensar el pacte fiscal. Traducció: que votin els nacionalistes a les eleccions perquè el nou model de finançament sigui possible. "I això només passa per CiU", va considerar el candidat.

Els retrets a Carme Chacón, candidata del PSC, es van limitar a criticar a la ministra que no sàpiga que és Aena qui administra l'aeroport de Reus i no pas el Govern. "És d'una audàcia extraordinària que Chacón pensi això", va ironitzar en referència a les crítiques que la ministra va fer a l'actuació de l'executiu català a l'aeroport de Reus.

Aprofitant l'avinentesa, Duran va exigir que es tregui a Aena la gestió dels aeroports catalans. "A qualsevol pare de família que no gestiona bé els interessos dels seus fills es permet treure-li la tutela sobre ells; a un Estat que no tutela bé els seus aeroports, el que s'ha de fer-se és treure-li aquesta responsabilitat" , va retreure enèrgicament el candidat al govern de l'Estat.

stats