ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 07/11/2011

Duran planteja el pacte fiscal en termes de supervivència

La proposta de pacte fiscal ja és qüestió de "supervivència" per al candidat de CiU, Josep A. Duran i Lleida. Manté en el seu punt de mira Carme Chacón, a qui acusa de voler ser candidata per Madrid.

Oriol March
3 min
Duran va rebre ahir el suport, a Tortosa, de l'alcalde de la localitat i candidat al Senat per Tarragona, Ferran Bel, i de Jordi Jané, número 1 de CiU a la demarcació.

TortosaJa hi era dissabte a Martorell, i ahir va tornar a aparèixer a Tortosa en el primer diumenge de campanya: una pantalla de dimensions considerables en què figura un comptador del dèficit fiscal de l'Estat respecte a Catalunya. Un argument visual que serveix a CiU i al seu candidat, Josep A. Duran i Lleida, per reclamar el pacte fiscal, la seva proposta estrella de cara al 20-N. "Aconseguir-lo és una qüestió de supervivència", va alertar ahir Duran sobre la diferència que hi ha entre el que Catalunya aporta a l'Estat i el que aquest li retorna.

Fent un exercici d'equilibrisme polític, va utilitzar un eslògan del PSC -el ja mític "Si tu no hi vas, ells tornen" que va precedir els 25 diputats de Carme Chacón el 2008- per mobilitzar els seus votants contra el PP. "Si no aneu a votar, ells es queden els diners", va proclamar Duran, que arran dels resultats de l'últim Baròmetre del CIS -13 diputats de CiU, 12 del PP- ha enfocat els atacs també contra els populars.

Duran va elevar un memorial de greuges financer de l'Estat respecte a Catalunya a l'estil del que està desenvolupant aquests dies de campanya. Va recordar que les xifres econòmiques del País Basc són millors que les de Catalunya pel fet que tenen el concert econòmic, i va insistir que la solidaritat que tenen els catalans envers Espanya és una "barbaritat" i una "injustícia".

El lloc triat per fer el míting era propici per seguir amb l'estratègia agressiva contra el PP. A la demarcació de Tarragona, segons dibuixen les enquestes, hi plana l'ombra d'un triple empat entre CiU, PSC i PP, sense descartar una victòria en vots d'aquests últims. El 2008 els socialistes van obtenir-hi un triomf aclaparador, amb 4 diputats davant del solitari diputat que van aconseguir nacionalistes i populars. Per tal de capgirar aquesta situació, Duran va fer servir ahir un argument que té números d'aparèixer a tots els seus mítings: "Votar PP o PSC és votar contra els interessos de Catalunya".

Un riu que centra el discurs

Tenint en compte la plaça, situada a les Terres de l'Ebre, era evident que tard o d'hora apareixeria la paraula transvasament. Ho va fer en termes econòmics -"hi ha un flux imparable de diners catalans que mai tornen"-, en termes polítics -Duran no vol que el vot de càstig al PSOE se'l quedi tot el PP i insisteix en CiU com a tercera via- i en termes hidrològics. "No donarem suport al PP si vol fer el transvasament de l'Ebre", va prometre el candidat de CiU a Madrid.

Duran va aprofitar aquest assumpte per carregar contra el PSC. La seva candidata, Carme Chacón, va acusar dissabte la federació de voler tornar a donar suport al PP en cas que Rajoy vulgui dur a terme el transvasament de l'Ebre. "La senyora Chacón encara es creu aquest debat, quan l'únic debat és sobre el transvasament de diners que van de Catalunya a Madrid i no tornen", va contestar-li Duran, espolsant-se de sobre un debat, el de l'Ebre, que tants maldecaps va causar a CiU en aquesta zona geogràfica pel seu suport al Pla Hidrològic Nacional que va abanderar José María Aznar.

El capítol de crítiques a Chacón, blanc predilecte de Duran, no es va acabar aquí. Ahir la va qualificar de "cunera" i va denunciar que l'autèntica voluntat de la candidata dels socialistes catalans era encapçalar la llista per Madrid. Jordi Jané, cap de llista de CiU per Tarragona -ahir molt animat a la tribuna d'oradors-, va comparar els diputats socialistes catalans amb una aspirina -perquè es "dilueixen" al Congrés- i va assegurar que la campanya del PSOE, que ha recuperat Felipe González i Alfonso Guerra, sembla treta de Cuéntame.

stats