L'ESCENARI CATALÀ A LES ELECCIONS ESTATALS
Crònica 12/07/2011

Duran es presenta com a fre a la majoria del PP

Segons Duran, només Catalunya pot evitar que Mariano Rajoy governi en majoria absoluta. CiU es juga a les generals l'opció de ser aritmèticament clau al Congrés per aconseguir el pacte fiscal.

Sara González
2 min
Alavedra i prenafeta, presents a l'acte Al dinar debat de la Fundació Catalunya Oberta en el qual va intervenir Duran i Lleida també hi eren L'exconseller de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, que encara és secretari general de l'entitat.  Els dos exdirigents, imputats al cas Pretòria, van saludar efusivament el líder d'Unió.

Barcelona.Catalunya és l'únic dic per frenar el tsunami blau que totes les enquestes assenyalen a l'horitzó electoral. Aquesta és l'advertència que va llançar ahir el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida. Segons el líder d'Unió, després del paper que el PP té al País Basc i el que pot exercir a Andalusia, Catalunya "té la clau" per evitar que el líder popular, Mariano Rajoy, conquereixi la Moncloa amb una majoria absoluta sota el braç. Duran va confessar durant un dinar debat de la Fundació Catalunya Oberta que no confia en el " sorpasso " de CiU a les generals i creu que el PSOE baixarà però "tornarà a ser la força més votada", i s'espolsava, així, la condició de favorit.

La resistència dels socialistes catalans a Catalunya està feta a prova de bombes, segons Duran, per molt que les enquestes apuntin que CiU podria guanyar per primera vegada les generals. I com a evidència va subratllar els 25 diputats del PSC obtinguts després del caos de Rodalies, l'esfondrament al Carmel i l'incompliment de la promesa sobre l'Estatut. Per tant, CiU no espera que el descens que arrossega el PSC dels comicis autonòmics i municipals sigui del tot extrapolable a les generals, però sí que confia que una crescuda de Convergència pugui servir de mur de contenció davant un PP clarament en alça.

Resulta paradoxal que, després de pactar els pressupostos, Duran atiés ahir el fantasma dels populars precisament des de l'hotel Majestic, l'escenari en què CiU va forjar la gran aliança amb el PP el 1996. Però per a CiU resulta vital que Rajoy governi en minoria. Perquè només sent aritmèticament clau al Congrés podrà mantenir viva la promesa del pacte fiscal que ha passejat a so de bombo i platerets des de la campanya electoral. De fet, Duran es va mostrar convençut que un bon pacte fiscal aconseguirà reduir el nombre d'adeptes de la independència.

En tot cas, per Duran la legislatura espanyola està esgotada. "Va començar malament i pot acabar pitjor", va assegurar. Negar la crisi, reconèixer-la tard, anar a remolc del que dicta Europa i no aplicar les mesures que la situació requeria és la radiografia que va fer el líder d'Unió dels últims tres anys i mig de govern del PSOE. Concloure les reformes de les pensions i la negociació col·lectiva i convocar eleccions al novembre seria, per Duran, el millor epíleg per a una agonitzant legislatura. En el terreny de l'autogovern tampoc es va mostrar optimista. Malgrat que està previst que a finals de juliol es reuneixi la comissió bilateral per primera vegada des que Artur Mas és president, Duran no confia obtenir-ne cap fruit, així com també dóna per perduda la possibilitat de cobrar aquest any el fons de competitivitat.

Duran va ser presentat ahir pel periodista Jordi Barbeta, que va recordar la seva condició de polític més ben valorat a Espanya i Catalunya. "Sense la seva actuació, Espanya estaria ara com Grècia", va assegurar. I entre els aplaudiments que va rebre Duran, en absència de la cúpula actual de CDC, van destacar els de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta -que és secretari general de la fundació-, els dos exdirigents de CDC imputats al cas Pretòria.

stats