ENERGIA
Crònica 16/11/2011

E.ON recorre al Constitucional l'apagada nuclear a Alemanya

El grup E.ON, que gestiona 11 dels 17 reactors atòmics alemanys, reclama al govern d'Angela Merkel una indemnització per l'apagada nuclear. L'elèctrica ha recorregut al Tribunal Constitucional.

Ignasi Pujol
2 min
Central nuclear del grup E.ON a Brokdorf, Alemanya. L'elèctrica gestiona nou centrals atòmiques al país.

Barcelona.La companyia elèctrica E.ON ha presentat una demanda davant del Tribunal Constitucional d'Alemanya contra el govern d'Angela Merkel per l'avançament de l'apagada nuclear al país l'any 2022.

El grup alemany és el principal afectat per aquesta decisió, adoptada arran de l'accident nuclear de Fukushima. E.ON, que gestiona 11 dels 17 reactors atòmics instal·lats a Alemanya, reclama a l'executiu una indemnització pel tancament de les instal·lacions que gestiona.

E.ON ha estat la primera empresa a reclamar una compensació, tot i que s'espera que l'acompanyin RWE, EnBW i Vattenfall, les altres companyies que operen plantes nuclears. El govern de Merkel podria haver de fer front a indemnitzacions per valor de 10.000 milions d'euros. L'energia atòmica concentra una quarta part de la demanda elèctrica d'Alemanya, que pensa compensar l'apagada nuclear amb una forta aposta per les renovables (ja és el tercer país del món en aquest negoci, per darrere de la Xina i els Estats Units, i just per davant d'Espanya) i amb el carbó.

E.ON i RWE van reportar la setmana passada un notable descens dels seus beneficis com a conseqüència de la decisió del govern alemany. RWE va reduir el benefici net en els nou primers mesos de l'any fins als 1.416 milions d'euros, xifra que suposa un descens del 46,3% respecte del mateix període de l'any anterior. Per la seva banda, E.ON va reduir els seus guanys un 64%, fins als 1.600 milions d'euros.

Marxa enrere

L'apagada -decretada per Merkel al juliol- implica el tancament dels 17 reactors atòmics d'Alemanya durant els pròxims deu anys. D'aquests, 8 s'han de tancar de manera imminent, mesura que afecta dos reactors d'E.ON: Isar 1 i Unterweser.

Amb aquesta decisió la cancellera alemanya feia fer marxa enrere en el pla energètic aprovat a finals de l'any passat amb la finalitat de perllongar la vida de les centrals atòmiques en una mitjana de dotze anys.

E.ON té a Alemanya 8.555 megawatts (MW) de potència atòmica instal·lada, xifra que suposa un 75% de la seva potència nuclear (l'altre 25% és a Suècia).

Oferta per EDP

La companyia alemanya és una de les quatre candidates a aconseguir el 21,35% de l'elèctrica EDP, que Portugal està privatitzant com a contrapartida pel pla de rescat -de 78.000 milions d'euros- acordat amb la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional.

El govern portuguès va anunciar la setmana passada els candidats escollits en el procés. A més d'E.ON hi figuren China Three Gorges i les brasileres Eletrobras i Cemig. El comprador es decidirà previsiblement abans de finals d'any. Els mitjans financers portuguesos especulen que l'operació de venda podria reportar a les arques estatals entre 1.600 i 2.000 milions d'euros.

stats