ELECCIONS MUNICIPALS
Crònica 17/12/2010

SI vol que Portabella amagui les sigles d'ERC per pactar

ERC de Barcelona i Solidaritat es reuniran el 22 de desembre per intentar forjar un pacte. Però el partit de Joan Laporta exigeix als republicans la renúncia a les sigles per evitar que sumin per la Diputació.

Sara González
2 min
Laporta i Portabella van coincidir a l'inici del vot anticipat de la consulta sobiranista.

BARCELONA.Si bé l'ERC preelectoral considerava que pactar amb els partits independentistes de nou encuny era com intentar barrejar l'aigua i l'oli, després del terrabastall del 28-N no els ha quedat altra alternativa que explorar les coalicions per posar fil a l'agulla, cosir els pedaços i intentar sobreviure a les eleccions municipals. El 22 de desembre ERC de Barcelona i Solidaritat Catalana es reuniran per analitzar la possibilitat d'un pacte a Barcelona. D'entrada, el partit que lidera Joan Laporta posarà com a condició la renúncia a les sigles d'Esquerra perquè els vots de la nova coalició no sumin a la Diputació.

"No volem un Acord Municipal [la marca blanca d'ERC al món local]; en tot cas es tractaria d'una coalició amb nom propi i personalitat política pròpia", asseguren fonts de Solidaritat. Els dos partits han designat tres membres cadascun per negociar. Per Solidaritat, els interlocutors seran els diputats Uriel Bertran i Alfons López Tena i l'expresident en funcions de Reagrupament Oriol Sallas. Per part dels republicans a Barcelona, seran el diputat Oriol Amorós, la regidora Ester Capella i el membre de l'executiva de la capital Carles Macian.

Les sigles seran, doncs, un dels punts clau per a l'entesa. "Les sigles d'ERC no han de desaparèixer ni han d'anar soles", va assegurar el líder republicà a Barcelona en declaracions a l'ARA. Però Solidaritat sí que vol que desapareguin a tots els efectes per parlar de coalicions. Sobretot perquè volen evitar que els vots obtinguts puguin ajudar ERC a reeditar el tripartit a la Diputació de Barcelona. "No volem perdre el control de la gestió política dels nostres vots", afirmen fonts de Solidaritat. Així doncs, la coalició a la capital hauria de fer-se a imatge i semblança de la que el dimarts es va fer pública a la Garriga. ERC, Solidaritat, Reagrupament i personalitats independents han renunciat a les sigles i es presentaran junts al municipi vallesà sota el nom d'Acord Independentista.

En tot cas, obrir-se a un escenari de coalicions ha estat difícil de digerir per a ERC. Portabella va obrir la caixa dels trons només dos dies després de la desfeta electoral, quan va anunciar que estava disposat a fer un front comú de forces independentistes a Barcelona. La proclama va caure com una galleda d'aigua freda a una Esquerra encara commocionada pel pèssim resultat. "Així com no volem que ens diguin què hem de fer a Barcelona, nosaltres no volem marcar la política nacional", van afirmar ahir fonts de la federació de Barcelona del partit.

Instint de supervivència

Però, més enllà de les guerres internes, un cop analitzada la situació, els republicans han hagut d'assumir que la fragmentació del vot independentista i el desgast que arrossega després de formar part de dos tripartits els pot empènyer a estar en perill d'extinció en moltes localitats. Per aquest motiu, el pla d'actuació d'ERC, que el partit discutirà demà al consell nacional, inclou un punt per parlar sobre "estructures municipalistes que permetin acords i candidatures unitàries", l'única via que els queda per sortejar la barrera del 5% per ser als salons de plens. Instint de supervivència.

stats