Crònica 22/12/2011

ERC entoma bé els comptes per desplaçar el PP

ERC vol guanyar centralitat en perjudici del PP. I ahir va rebre amb moderat optimisme el projecte de pressupostos del Govern. Els socialistes, en canvi, volen esperar i fixar una nova estratègia.

Oriol March
2 min
El president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, a la sala de premsa del Parlament.

BARCELONA.El vot contrari de CiU a la investidura de Mariano Rajoy suposa un punt d'inflexió en la política catalana. El primer exemple es va poder constatar tan sols quatre hores després que es materialitzés el no dels nacionalistes al Congrés. "S'obre un nou escenari", va admetre el president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, en el seu torn de valoració del projecte de pressupostos presentat ahir pel Govern. Un projecte per al qual Puigcercós es va oferir com a soci, sempre que l'executiu català aposti pel pacte fiscal "sense perdre temps" i faci un esforç per "redistribuir la càrrega fiscal".

Aquestes paraules del dirigent republicà confirmen públicament el que en privat ja era una realitat: el desgel entre CiU i ERC arran del canvi de rumb dels republicans, encarnat per la nova direcció liderada per Oriol Junqueras. El bon to exhibit ahir per Puigcercós, que no va tancar la porta a l'establiment d'un tiquet moderador en la sanitat pública, també té l'objectiu de desplaçar el PP, que, en el primer any de legislatura, s'ha erigit com el soci econòmic del Govern i que va permetre a Artur Mas tirar endavant els pressupostos per al 2011 amb la seva abstenció.

Una abstenció que, pel discurs que va fer ahir el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, sembla encara lluny de repetir-se als comptes de l'any que ve. "No descartem una esmena a la totalitat", va assegurar un Millo que, molest pel no de CiU a Rajoy, va criticar el grau de compliment -"insuficient, a hores d'ara"- dels compromisos adquirits per la federació nacionalista a canvi de l'abstenció dels populars als pressupostos del 2011.

Impediments en forma d'impost

Als d'Alícia Sánchez-Camacho no els fa ni un bri de gràcia que ERC els mengi terreny en l'escenari de geometria variable al Parlament. Tampoc els en fa, a més, que el Govern plasmi en els pressupostos més taxes, com el tiquet moderador i l'impost al turisme. En tot cas, va recordar Millo, el termini per presentar esmenes a la totalitat acaba el 16 de gener i serà aleshores, havent ja iniciat converses amb CiU i havent computat el grau de compliment del pacte per als comptes del 2011, que el PP prendrà una decisió.

Amb ERC i el PSC el procés també anirà per llarg. Els republicans tenen l'esperança que el Govern accepti alguna de les seves propostes -impost a la banca, augment del tram de l'IRPF a les rendes més altes i recuperar l'última part eliminada de l'impost de successions- per poder arribar a una entesa. Els socialistes, que demanen, com els republicans, que hi hagi un esforç fiscal més progressiu, estenen la mà a Mas per millorar uns comptes "inútils" per sortir de la crisi, com va denunciar la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere. Els socialistes esperen la trobada entre el seu nou primer secretari, Pere Navarro, i el president de la Generalitat per fixar la seva posició.

ICV-EUiA va rebutjar els pressupostos a l'instant en considerar-los propis de la "dreta ultraliberal". Els van definir com la "retallada sobre la retallada" d'aquest 2011.

stats