EL FUTUR DE L'AUTOGOVERN
Crònica 01/04/2012

ERC veu inviable un pacte amb CiU

Les relacions entre republicans i nacionalistes passen pel pitjor moment de la legislatura. ERC veu inviable un acord mentre CiU no trenqui amb el PP, i les converses que mantenien estan congelades.

Pere Martí
2 min
Oriol Junqueras ahir a Agramunt, acompanyat pel seu alcalde, el republicà Bernat Solé.

BARCELONAS'ha acabat el festeig mentre CiU no trenqui amb el PP. Les reunions "clandestines" que mantenien dirigents de CDC -encapçalats per Oriol Pujol- i d'ERC -amb Oriol Junqueras al capdavant- per intentar pactar objectius de país fa moltes setmanes que han desaparegut de les agendes de les respectives formacions. No hi ha cap ruptura, perquè no hi havia res a trencar. Els republicans creuen que no és viable cap pacte si CiU continua arribant a acords amb el PP. Per la seva banda, des de CDC no veuen ERC un soci prou fiable per afrontar decisions "difícils", sobretot en matèria econòmica.

La sobiranització de CDC, oficialitzada en el congrés del partit del cap de setmana passat, no ha canviat aquesta tendència al refredament de les relacions. Ja va ser un símptoma significatiu que Oriol Junqueras no assistís al congrés, tasca que va delegar en Marta Rovira. El distanciament entre les dues formacions es va iniciar amb la discussió de la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que CiU va pactar finalment amb el PP. Després va augmentar amb el suport dels nacionalistes a la reforma laboral del PP, i pot acabar sent irreversible si CiU acaba donant suport als pressupostos del govern de Rajoy.

La polèmica dels pressupostos

Precisament ahir Junqueras va demanar públicament als nacionalistes que no avalin uns pressupostos que només resoldran "com a molt" uns 200 o 300 milions d'euros dels més de 10.500 que l'Estat té compromesos amb Catalunya. El líder d'ERC va recordar les paraules del dirigent del PP, Enric Millo, que va augurar que aquests pressupostos no agradarien a Catalunya, i li va donar la raó perquè els catalans rebran "molt menys del que mereixem i molt menys del que necessitem".

Durant una vista a Agramunt Junqueras va fer una previsió molt negativa de l'evolució econòmica espanyola. Així, va explicar que, en els dos primers mesos de l'any, l'Estat ha tingut un dèficit de gairebé 2 punts sobre el PIB, i això significaria que si es mantingués aquesta tendència, a finals d'any, el dèficit seria de 12 punts per sobre del PIB, "molt més que el rècord negatiu que fins ara tenia el PSOE". Pel líder d'ERC, "el PP no se n'està sortint" i el projecte de comptes que presenta suposa una retallada excessiva en la despesa pública, que provocarà una caiguda addicional dels ingressos. Per tant, es tracta d'una proposta "clarament ineficient, injusta i negativa per al nostre país".

Davant d'aquest escenari els republicans no entenen perquè CiU "dilata" la celebració del ple del Parlament que ha de debatre les conclusions de la comissió sobre el concert econòmic, ja que el Govern podria explicar que "amb concert no caldria fer retallades". L'explicació d'aquesta posició, segons els republicans, és que el govern de la Generalitat pateix una situació d'asfíxia financera que no li permet prescindir del PP, però consideren que si hi hagués voluntat política es podria plantejar la reivindicació del concert econòmic. L'escenari amb el qual treballa la direcció d'ERC és que CiU no trencarà amb el PP i que anirà a unes eleccions anticipades l'any que ve amb el concert com a principal eix del seu programa.

stats