MERCAT DE TREBALL
Crònica 16/12/2010

Els acomiadats per ERO es doblen amb la reforma laboral

L'ampliació de les causes per acomiadar de manera col·lectiva i l'abaratiment que introdueix la reforma laboral són responsables de l'increment dels ERO, segons els sindicats.

Elena Freixa
2 min
Les mobilitzacions contra les retallades socials van repetir-se a les principals ciutats catalanes.

BARCELONA.Les retallades de plantilla per la via d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) van afectar 1.107 treballadors a l'octubre a Catalunya, gairebé el doble que el mateix mes de l'any passat. Aquestes últimes dades de l'Observatori del Treball de la Generalitat donen arguments als que asseguren que la reforma laboral, vigent des del setembre, introdueix canvis que faciliten els acomiadaments col·lectius al·legant causes com la caiguda d'ingressos i la previsió de pèrdues. A l'octubre, el nombre d'expedients d'extinció de contractes va créixer un 27%.

Segons el responsable de Política Sindical d'UGT de Catalunya, Camil Ros, la dada té "una clara vinculació" amb la reforma laboral, ja que s'han autoritzat expedients que abans no haurien prosperat. "El cas de les farmacèutiques n'és un exemple; Sanofi-Aventis va al·legar disminució d'ingressos i risc de pèrdues per acomiadar 200 persones", va explicar Ros.

Més enllà de reconèixer que l'octubre és un mes dolent per a l'ocupació i que algunes empreses han esgotat la via dels expedients temporals, la secretària socioeconòmica de CCOO, Cristina Faciaben, va afegir que l'abaratiment per acomiadar que introdueix la reforma també afavoreix retallades en alguns casos.

Més reduccions de jornada

L'efecte de la nova legislació laboral també es va notar en els ERO de reducció de jornada, ja que, fruit d'un canvi normatiu, es van multiplicar en detriment dels de suspensió temporal, que van caure un 79%. Hi va haver 8.854 afectats per reduccions de jornada a l'octubre enfront dels 274 del mateix mes del 2009.

La reforma del mercat de treball i la de les pensions, que el govern espanyol vol tancar el mes que ve, són els principals cavalls de batalla dels sindicats, immersos en una onada de mobilitzacions que ahir es van repetir a les principals ciutats catalanes en contra de les retallades socials. Les protestes contra les reformes del govern espanyol continuaran dissabte amb una manifestació a Barcelona.

stats