ENTREVISTA A L'EXLÍDER DEL PNB
Crònica 17/01/2011

Xabier Arzalluz: "Per què mata ETA? Si ho dius t'acusen de suport al terrorisme"

Polític Des de la tranquil·litat del líder retirat, a qui el seu partit ja no demana ni consell, Arzalluz, de 78 anys, reclama més valentia i gestos polítics en aquest nou alto el foc d'ETA

Joan Rusiñol
3 min
Xavier Arzalluz manté una veu pròpia sobre l'actualitat. A la foto, a la presentació del seu últim llibre a Barcelona.

Quina dimensió dóna al comunicat que ETA va emetre dilluns passat?

És una oferta de negociació que no es queda a acceptar alguna cosa. ETA anteposa les seves fites, que són fortes, lògicament. A Pérez Rubalcaba i a Zapatero parlar-los d'autodeterminació és parlar-los de la serp perquè els pot crear problemes interns, començant pel PP.

Què hauria de passar a partir d'ara, en aquesta nova etapa?

Ara cal veure quina és la reacció de l'altra part, del govern espanyol, perquè aquí fa la impressió que ETA és la dolenta, és la que assassina i mata, però ningú es pregunta per què, com va començar.

I quina és la seva explicació?

S'està veient tot el patiment de la Guerra Civil en les fosses que s'estan excavant, els cadàvers que van apareixent. Això ho va fer Franco i un règim militar d'allò més patètic i sanguinari. Quan parlem de què és ETA hem de començar explicant tot això, especialment a un PP que és el que més insisteix en la seva liquidació. El franquisme sociològic no admet mai el que ells van fer.

Vostè creu que ara cal posar això sobre la taula?

Sí, entendre per què una joventut enormement traumatitzada en aquell moment va creure que la manera de combatre una dictadura militar és a través d'una altra forma de lluita armada. ¿Havien d'acabar perquè van fer una transició, ells que no creien en aquesta transició?

...

La pregunta és per què maten? No hi ha cap anàlisi i, si ho dius, t'acusen de donar suport al terrorisme.

Com veu l'actitud de Madrid?

Ara el discurs políticament correcte és adherir-se a allò que diuen Rubalcaba i Rajoy. No exigeixen res més que adhesió i jo no ho accepto. Reclamo que ara el règim, el PP i el PSOE, reconegui que hi va haver coses tremendes que van motivar que nasqués un fenomen de motivacions polítiques com ETA. En canvi, estem instal·lats en l'immobilisme, en una actitud d'"esperar i vostès avisin" que després ja parlarem. No accepten internacionalitzar el conflicte i consideren que tots els de l'esquerra abertzale són d'ETA.

Tampoc li agrada gaire com ha reaccionat el seu partit, el PNB...

Jo no hauria fet aquest discurs. Crec que ara cal agafar el problema per les banyes i veure com es pot empènyer cap a la solució, què es pot fer.

Els ha faltat valentia?

Sí, per descomptat.

L'hi ha dit al president de la formació, a Iñigo Urkullu?

No em demanen consell i jo no en dono a qui no m'ho reclama.

Què n'espera del lehendakari socialista Patxi López?

Miri, aquí governen anormalment el PSOE i el PP junts. Ens imposen una coalició de gent que es tenen el dit ficat a l'ull a la resta de l'Estat, que no col·labora en res, i en canvi precisament a Euskadi s'ajunten. Ja he dit que són uns okupes del poder. El senyor López no és capaç, no té currículum. És ignorant però no els importa. El fracàs d'aquesta gent és de tal magnitud que a les properes eleccions no podran fer majoria.

Té esperances que, a partir de l'alto el foc, es pugui obrir un nou procés de diàleg?

Jaime Mayor Oreja, que acostuma a estar ben assabentat d'aquestes coses, ja ha dit que a Zapatero li pot interessar arribar a una solució política amb ETA que eviti el seu ensorrament total. Crec que té fonaments pensar que això pot ser així.

stats