EL FUTUR D'EUSKADI
Crònica 27/01/2012

ETA ratifica als verificadors el seu compromís per la pau

Ara
2 min
Els observadors internacionals han comprovat que ETA no té intenció de tornar a les armes.

BILBAO.Els sis membres del grup de verificadors internacionals de l'alto el foc d'ETA van revelar ahir que "a través de contactes directes" l'organització els ha assegurat que està compromesa amb el cessament definitiu de la seva activitat, declarat el 20 d'octubre. Els integrants de la Comissió Internacional de Verificació (CIV) de l'alto el foc al País Basc han mantingut els últims dies a Bilbao contactes amb polítics i agents socials bascos, després dels quals han fet públic un informe sobre com veuen la situació. Durant aquests dies s'han reunit amb representants de PSE-EE, PNB i l'esquerra abertzale, amb els quatre principals sindicats (UGT, CCOO, ELA, LAB), la patronal Confebask, representants de l'Església i "autoritats" del País Basc, els noms de les quals no han precisat. No s'han reunit amb el PP, segons han confirmat també a Efe fonts populars.

En aquestes trobades la comissió ha confirmat que s'han acabat els assassinats, els atemptats, les agressions, les amenaces i les extorsions des que ETA va declarar un alto el foc el 8 de gener del 2011 i va anunciar la fi definitiva de la violència el 20 d'octubre de l'any passat. La CIV van refermar ahir que les dues declaracions "formen part d'un procés irreversible", de manera que "ETA no té cap intenció de cometre o organitzar actes de terrorisme o violència en el futur".

Malgrat aquesta convicció, van recordar que ETA segueix sent una organització "clandestina i armada" i, com a tal, segueix cometent actes il·legals, com la falsificació de documents i el manteniment d'arsenals. "Tot i que aquests actes són il·legals, no estan necessàriament relacionats amb la preparació d'actes violents", van subratllar en el seu informe els membres d'aquest grup. Els comissionats van explicar que "a través de contactes directes" ETA ha assegurat a la CIV que està compromesa amb la seva declaració de cessament definitiu de l'activitat armada, tot i que el manteniment de les armes pot donar lloc a "situacions potencialment perilloses".

stats