Crònica 27/02/2011

Els EUA i la UE donen un ultimàtum a Gaddafi

Redacció
3 min
Un soldat observa l'estat dels arsenals militars a Bengazi, ja alliberada, i on la població s'ha armat per conquistar Trípoli.

Estats Units i els països de la Unió Europea augmenten la pressió sobre el règim del president libi Muammar al-Gaddafi, però les acusacions no intimiden el dictador. Barack Obama va pujar ahir el to del seu discurs i va recordar al president libi que ha de marxar "ja". Mentrestant, a Nova York les discussions del Consell de Seguretat de l'ONU s'allargaven durant més de sis hores i demanaven una pausa per fer la votació final. S'havia d'aprovar si realment es presentava una investigació al Tribunal Penal Internacional (TPI) per possibles crims de guerra i contra la humanitat de Gaddafi durant la repressió de les protestes. La Xina, amb dret de vet, deia que havia d'esperar una resposta de Pequín, però semblava que la proposta de permetre l'entrada d'ajuda humanitària al país era cada vegada més plausible.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, tornava a demanar "accions concretes", però el procés semblava encallar-se. L'ambaixador libi de les Nacions Unides, en un intent de decantar la balança, va enviar una carta a la presidenta del Consell de Seguretat, la brasilera Maria Luiza Riberio Viotta, per confirmar el seu suport per obrir la investigació del TPI. Abdelraman Xalgam va demanar per escrit a Viotte que donés "suport a les mesures proposades per al projecte".

En aquest esborrany, que van presentar divendres passat el Regne Unit i França, també s'autoritza que "els estats membres adoptin totes les mesures necessàries per permetre que l'ajuda humanitària pugui tornar a Líbia i assegurar l'ajuda ràpida i segura a tots aquells que ho necessitin".

Condemna unilateral dels EUA

Segons un portaveu de la Casa Blanca, el president nord-americà va assenyalar ahir al vespre que "quan un líder només pot continuar al poder a través de la violència contra la seva pròpia gent, ha perdut tota la legitimació per governar i ha de fer el que és millor per al seu poble: marxar". La seva actitud és similar a la que va llançar abans de la caiguda del règim de Mubàrak, però llavors el paper dels Estats Units era diferent perquè es tractava d'un gran aliat del país.

Els passos, però, van a més. Durant la matinada de diumenge la Casa Blanca va fer saber que els Estats Units bloquejava les propietats i transaccions vinculades al règim libi amb l'objectiu de protegir la població. A més, va recordar que "el règim del coronel havia violat les normes internacionals i la decència, i això s'ha de tenir en compte", tot demanant més acords a nivell internacional. Dissabte mateix la Unió Europea també havia determinat unes sancions similars, que han de ser aprovades a principis de setmana. El Regne Unit, França i Suïssa ja han bloquejat els actius financers de Gaddafi i el seu entorn més proper.

Berlusconi es posiciona

"Sembla que Gaddafi ja no controla la situació a Líbia", va dir ahir el primer ministre italià Silvio Berlusconi. Després de rebre una trucada de Ban Ki-moon va demanar també una resposta unànime de la comunitat internacional i el ministre de defensa italià va anunciar que suspenien el tractat d'amistat amb Líbia firmat el 2008, en què es recuperaven lligams econòmics amb l'excolònia.

Les reaccions de Chávez

El president veneçolà Hugo Chávez va declarar divendres a la nit que no podia donar suport a tot el que fan els seus amics al món, després de lamentar que no havia pogut parlar personalment amb Gaddafi. "Jo no puc dir que dono suport a qualsevol decisió de qualsevol amic meu a qualsevol lloc del món, però nosaltres respectem el govern de Líbia", va dir. El president de Nicaragua, Daniel Ortega, i el seu homòleg cubà, Fidel Castro, han denunciat una maniobra d'Occident per robar petroli de Líbia.

stats