SEGURETAT NUCLEAR
Crònica 27/03/2012

Els EUA i la Xina acorden posar fre a Corea del Nord

Mark Landler
2 min
Els EUA i la Xina acorden posar fre a Corea del Nord

THE NEW YORK TIMES / SEÜLEl president dels Estats Units, Barack Obama, va fer passar ahir per l'adreçador el nou líder de Corea del Nord, Kim Jong-un. Obama va instar la Xina a frenar el comportament recent de Pyongyang i va declarar que els èxits de Corea del Sud acabaran inundant inevitablement l'aïllament i els fracassos del Nord.

En una reunió de 90 minuts amb el president de la Xina, Hu Jintao, abans que comencés la cimera de seguretat nuclear que se celebra a Seül, Obama va pressionar el líder xinès perquè usés la influència del seu país sobre Corea del Nord per impedir que tiri endavant el llançament d'un satèl·lit el mes que ve. Recentment, Pyongyang va amenaçar d'enviar un satèl·lit en un míssil de llarg abast, cosa que Obama va afirmar que incomplia les seves obligacions internacionals i que duria els EUA a suspendre l'acord a què van arribar a principis de març per enviar ajuda alimentària al país, que viu assolat per la fam, a canvi de la suspensió del seu pla nuclear.

El president nord-americà, clarament molest per l'anunci, sembla que vol aprofitar el canvi de règim a Pyongyang per intentar trencar un llarg cicle d'accions provocatives del país. "Cal que tinguem una conversa seriosa amb els nord-coreans i que entenguin que haurem de fer les coses diferentment en el futur", diu Benjamin J. Rhodes, un assessor de seguretat dels EUA. Hu, explica Rhodes, va dir a Obama que la Xina compartia la seva preocupació pel llançament del míssil i que estava transmetent aquesta inquietud a Corea del Nord. Però Rhodes apunta que només el temps dirà si la Xina ha augmentat la pressió sobre el règim de Pyongyang.

En la trobada amb Hu, igual que en la que va mantenir prèviament amb el president rus, Dmitri Medvédev, Obama va intentar convèncer els dos països d'una acció internacional més agressiva contra Corea del Nord i Síria, on segueix la repressió sanguinària de Baixar al-Assad contra els seus opositors.

Abans de les reunions, Obama va retre homenatge a la transformació de Corea del Sud, va descriure els coreans com "un sol poble" i va assegurar: "Si se'ls donés l'oportunitat, si se'ls donés llibertat, els coreans del Nord també serien capaços d'un gran progrés".

Reunificació "inevitable"

Parlant davant de 400 estudiants en una universitat especialitzada en afers exteriors, Obama va desafiar els líders nord-coreans a deixar el seu comportament bel·ligerant i "tenir el coratge de buscar la pau i donar una vida millor al poble". Dirigint-se directament a Pyongyang, va sentenciar: "Les vostres provocacions i la voluntat de tenir armes nuclears no han aconseguit la seguretat que busqueu. L'han debilitat".

Establint una analogia amb l'abans escindida Alemanya, Obama va dir que Corea del Nordi i Corea del Sud es reunificarien inevitablement. "El dia que anhelen tots els coreans no vindrà amb facilitat o sense un gran sacrifici. Però no us equivoqueu, arribarà", va dir, i va rebre tot seguit aplaudiments d'un públic educat però tímid. "I quan ho faci, els canvis que abans semblaven impossibles es desplegaran -va assegurar-. Els punts de control s'obriran [...] i les famílies separades durant molt temps es reuniran, finalment. I el poble coreà, per fi, serà lliure".

stats