Crònica 31/03/2011

Els EUA autoritzen suport militar encobert a l'oposició

El president dels Estats Units va signar fa setmanes una ordre perquè la CIA fes operacions secretes a Líbia. La informació revelada ahir se situa en la línia favorable de Washington d'armar els rebels.

M. Vidal / à. Gutiérrez. P.
2 min

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha autoritzat donar suport militar a les forces rebels a Líbia de manera encoberta. Així ho van indicar ahir fonts oficials a l'agència de notícies Reuters. Segons aquesta informació, Obama va signar una ordre fa dues o tres setmanes per permetre operacions secretes de la CIA, l'agència d'intel·ligència nord-americana. Ni aquest òrgan ni la Casa Blanca van voler comentar aquesta informació.

La notícia sobre aquesta autorització es va afegir al debat sobre la conveniència de fer arribar armes als opositors a Gaddafi per contrarestar la superioritat del règim libi en el terreny militar. "Ni ho descarto, ni no ho descarto". Precisament amb aquesta fórmula, el president nord-americà va obrir ahir formalment, al més alt nivell, aquest debat.

De fet, els EUA i el Regne Unit mantenen que les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU, que avalen l'actual campanya de la coalició contra Líbia, permeten armar els rebels. El primer ministre britànic, David Cameron, es va afegir ahir a la tesi que la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, ja va exposar dimarts a la conferència de Londres quan va donar per fet que les resolucions de l'ONU ho autoritzen. "Els textos aprovats al Consell de Seguretat de Nacions Unides no descarten l'assistència als que estan protegint la població civil dels atacs de Gaddafi", va dir ahir Cameron a la Cambra dels Comuns. "Però encara no hem pres cap decisió en aquest sentit", va concloure.

França vol una nova resolució

Però altres països, molts, posen en dubte aquesta tesi. Entre els que no veuen clar que els textos de l'ONU contra Gaddafi prevegin l'enviament d'armes als rebels hi ha el ministre d'Afers Estrangers francès, Alain Juppé, que dimarts, tot i que es va mostrar disposat a parlar-ne, també va advertir que això requeriria una nova resolució de l'ONU. Ahir s'hi van anar posicionant en contra països com Rússia, Itàlia, Noruega, Dinamarca i Bèlgica.

Més enllà del debat obert, a la vista que els atacs aeris no faciliten l'avenç dels rebels, fa unes setmanes el diari The Wall Street Journal va donar per fet que els opositors rebien armes a través de territori egipci. Ningú no ho va descartar rotundament. Ni tan sols Egipte. El dubte és aleshores si la falta d'entrenament i la poca disciplina militar dels opositors tampoc no garanteixen que, amb armes, puguin enfrontar-se a un exèrcit professional.

stats