DISCURS DE L'ESTAT DE LA UNIÓ
Crònica 26/01/2011

EUA: cautela sobre la recuperació econòmica

Motoko Rich
2 min
A la Cambra de Comerç de Washington hi penja aquests dies la paraula "ocupació",  el gran repte de Barack Obama en aquests moments.

Gat escaldat, d'aigua tèbia fuig. Fa un any, l'economia dels Estats Units semblava com si accelerés en una pista d'enlairament, només per aturar-se a la primavera.

Ara els signes temptadors d'una millora tornen a emergir arreu del país nord-americà. La producció industrial, les vendes de minoristes i de pisos de segona mà pugen, mentre que les xifres de desocupació baixen. Companyies com General Motors i Macy's han anunciat recentment plans de contractació, i els préstecs de bancs als negocis comencen a expandir-se. La percepció de l'inversor s'enforteix mentre els índexs de la borsa principal s'enfilen fins als nivells més alts des de mitjan 2008.

Però aquesta vegada els economistes i els líders de negocis són més mesurats en el seu optimisme sobre la recuperació. El creixement és real, diuen, tot i que no estan convençuts de si s'accelerarà tant.

El president dels EUA, Barack Obama, es preparava ahir per abordar l'economia en el discurs de l'estat de la Unió d'aquesta matinada i, de la mateixa manera, els economistes i els executius de la indústria examinaven les dades.

Els núvols més foscos que espatllaven el paisatge econòmic l'estiu i la tardor passades han marxat, però les expectatives també s'han frenat. Molts dels factors que han frenat el creixement continuen, incloent-hi el deute important de les famílies i els pressupostos continguts dels estats i municipals. Parts d'Europa encara són inestables, i els preus més alts dels aliments i de l'energia podrien aplanar la despesa de les famílies. El sector de la construcció encara no s'ha situat en un punt de retorn.

La taxa de desocupació, obstinadament alta al 9,4%, podria enfilar-se encara més amunt ja que més persones que van deixar de buscar feina ara ho tornen a fer. I alguns estimen que en els últims anys s'han creat prou llocs de treball per ajudar més d'una petita part dels 8 milions de persones que van perdre la feina durant la recessió.

Per tant, fins i tot si l'economia agafa embranzida, i el president Obama espera aprofitar-ne la inèrcia, aconseguir un descens significant en la taxa desocupació serà segurament difícil per a ell i els seus nous assessors econòmics.

"És una economia que tira endavant", explica David Rosenberg, director econòmic i estratègic de l'empresa d'inversió Gluskin Sheff & Associates.

Una part del que ha canviat és simplement una creença creixent que, com tampoc no ha passat en recuperacions anteriors, l'economia no s'activarà de cop i volta.

"Després d'una recessió normal, un cop l'economia comença a créixer una altra vegada en sis mesos tornes a ser on havies començat", assegura Kenneth Rogoff, un professor de la Universitat de Harvard i coautor, amb Carmen Reinhart, del llibre This time is different (Aquesta vegada és diferent), una història de les crisis financeres. "Encara tornem a poc a poc allà on vam començar". "Costarà uns anys més, tornar a la normalitat", afegeix Rogoff.

Els comerços petits

Els petits negocis (que representen al voltant de dos terços del creixement dels llocs de feina en l'última recuperació) encara són prudents.

"No és que les vendes no hagin millorat, però són més bones si partim de la situació horrible de l'any passat", assegura William Dunkelberg, director econòmic de la Federació Nacional de Negocis Independents. "Encara no tenim gent normal que impulsi l'economia".

A més, alguns negocis petits tenen problemes per obtenir préstecs perquè no tenen aval.

stats