SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 04/01/2011

Els EUA creixeran amb força aquest any

2 min
La borsa acompanya el moment optimista que viu l'economia: el Dow Jones és al nivell més alt dels últims dos anys.

WashingtonDivuit mesos després que s'hagi superat la recessió oficialment, les darreres mesures del govern nord-americà per aixecar l'economia han despertat entre els experts l'optimisme que la recuperació econòmica arribarà amb força el 2011.

Tant els economistes com les universitats i Wall Street han elevat les seves previsions de creixement. Les vendes al detall, la producció industrial i les comandes a les fàbriques estan creixent, mentre que les peticions de subsidis d'atur disminueixen. Malgrat que la taxa d'atur continua sent persistentment elevada, la confiança dels consumidors millora. Les grans companyies registren beneficis i el Dow Jones està en màxims dels últims dos anys.

Tot i les crítiques, la Reserva Federal -que ha mantingut els tipus d'interès a curt termini pràcticament a zero des de finals del 2008- està convençuda que ha fet bé de mantenir a nivells baixos les hipoteques i els tipus d'interès a llarg termini a través de la compra de bons governamentals. El compromís de Barack Obama amb els congressistes republicans per retallar 858.000 milions de dòlars en impostos ha aconseguit que els consumidors tinguin més efectiu a través d'una reducció temporal de l'equivalent de l'IRPF i una ampliació del subsidi d'atur per als aturats de llarga duració. També s'està posant fil a l'agulla en un dels grans impediments per a la recuperació -les reticències de les empreses a invertir els beneficis acumulats en nous equipaments- mitjançant incentius fiscals a la inversió.

L'actual optimisme manté certes reminiscències respecte de l'ambient que es vivia ara fa un any, quan l'economia semblava reviscolar. Però finalment es va tornar a estancar a la primavera quan va esclatar la crisi del deute a Grècia i posteriorment les pors es van estendre a altres països europeus.

Tot i així, els economistes estan cada vegada més animats amb les perspectives. Creuen que l'economia encara no és prou robusta per reduir significativament l'atur, però que donarà als Estats Units la màxima solidesa des que, fa tres anys, va esclatar la crisi financera. L'execonomista en cap del Tresor dels Estats Units, Phillip L. Swagel, assegura que "la recuperació el 2011 serà prou sòlida per generar una creació sostinguda d'ocupació que donarà als nord-americans la sensació que l'economia millora". Mark Zandi, reconegut analista de Moody's, també ha predit que l'economia començarà a despuntar el 2011.

Previsions de creixement

La recessió va acabar oficialment el juny del 2009. El PIB va créixer un 3,7% interanual el primer trimestre del 2010 per alentir-se fins a l'1,7% entre abril i juny i tornar-se a accelerar fins al 2,6% en el tercer trimestre. Jan Hatzius, economista en cap de Goldman Sachs, creu que l'economia va créixer un 3% en els tres últims mesos del 2010. Morgan Stanley encara és més optimista i estima que l'economia tancarà el desembre amb un creixement del 4,5%. Els càrrecs de l'administració, escaldats per haver estat massa optimistes en el passat, no han volgut fer previsions per al 2011.

En tot cas, hi ha advertències significatives que entorpeixen les previsions més positives. El mercat immobiliari continua dèbil, i una altra caiguda sostinguda dels preus podria perjudicar l'economia. Els mercats financers i el sistema bancari segueixen sent vulnerables a una altra sacsejada relacionada amb el deute de països com Irlanda o Espanya. A més, cada vegada hi ha més pors sobre els tocats balanços dels estats i els governs locals.

stats