Crònica 23/04/2011

EUA desplega els polèmics avions no tripulats a Líbia

Cristina Mas
2 min
John McCain es va passejar pels carrers de Bengasi amb un portaveu dels rebels.

Els Estats Units han desplegat a Líbia la seva arma de guerra més sofisticada: els avions no tripulats, coneguts com a drones (borinots), que funcionen per control remot des de les bases de Virgínia i que van equipats amb míssils Hellfire. Washington en justifica l'ús com un mecanisme per guanyar precisió i reduir el risc de víctimes civils quan el conflicte a Líbia ja s'ha convertit en una guerra urbana. Una guerra que es lliura porta a porta, als carrers de ciutats com Misurata, on ahir els rebels celebraven haver posat sota control, després de dues setmanes de combats, un edifici des d'on franctiradors lleials a Gaddafi aterrien la població.

L'entrada en escena dels drones obre, però, nous interrogants després de l'experiència a la frontera entre l'Afganistan i el Pakistan, on l'ús d'aquests aparells en la lluita contra els talibans ha causat centenars de víctimes civils en els últims anys. És per això que aquests aparells són molt impopulars al món àrab. Ahir mateix, un atac amb avions no tripulats al Pakistan causava 25 víctimes i una protesta formal de les autoritats locals.

El secretari de Defensa nord-americà, Robert Gates, va anunciar divendres a la matinada que dos avions no tripulats ja eren operatius a Líbia des de dijous, tot i que no van entrar en combat pel mal temps. Gates va negar que aquesta nova estratègia suposés més implicació en el conflicte per part dels EUA, que poques setmanes després de l'inici de la intervenció internacional van deixar el pes militar de les operacions a França i la Gran Bretanya.

Mentrestant, cada dia són més rellevants les veus que alerten del risc d'eternització de la guerra. El cap de l'estat major conjunt dels EUA, l'almirall Mike Mullen, va advertir ahir des de Bagdad que el conflicte "pot entrar en un punt mort". Els EUA asseguren que els atacs aeris dels caces de l'OTAN han destruït entre el 30% i el 40% de les forces terrestres del règim de Gaddafi, però que continua sent insuficient per frenar la seva ofensiva sobre els rebels.

McCain a Bengasi

El senador republicà John McCain, defensor d'una implicació més gran dels EUA a la guerra de Líbia va visitar ahir Bengasi, la capital rebel, per reunir-se amb els dirigents del Consell Nacional de Transició. McCain, rival d'Obama a les últimes presidencials, es va mostrar partidari del reconeixement del Consell com a únic interlocutor legítim del poble libi i d'oferir-li suport econòmic i armament. El senador republicà és fins ara el polític nord-americà de més rang que ha visitat públicament Bengasi.

Per la seva banda, el règim de Gaddafi va tornar a amenaçar ahir de "provocar l'infern" si es produeix una invasió de tropes estrangeres, després que França, Itàlia i la Gran Bretanya anunciessin aquesta setmana l'enviament d'equips d'assessors militars al bàndol rebel. Els EUA, en canvi, van ratificar ahir que no es plantegen enviar tropes per terra.

Mentre la línia de front continua estancada, els rebels van assegurar dijous que havien pres el control del pas de Uazzan, a la frontera amb Tunísia, en una incursió a l'oest sense precedents en les últimes setmanes del conflicte.

stats