VIOLÈNCIA INSURGENT
Crònica 07/08/2011

Els EUA perden 30 soldats en un atac talibà a l'Afganistan

Ethel Bonet
3 min
La posició més vulnerable Un helicòpter militar Chinooks aterra a la base d'oferacions de l'ISAF a districte d'Arghandab, al sud de l'Afganistan, el 29 de juliol. Des de principis d'any hi ha hagut almenys 17 sinistres aeris de l'OTAN al país, la majoria per errors tècnics.

KabulJornada negra per a les tropes nord-americanes a l'Afganistan. Un projectil va enderrocar ahir un helicòpter amb 30 soldats. A més dels militars dels Estats Units, 25 d'ells de les forces especials SEAL, també van morir set membres de les forces afganeses i un intèrpret que anava a bord. Es tracta del pitjor atac talibà contra l'OTAN des que va començar la guerra el 2001. L'incident es pro dueix en un moment en què els EUA han començat la primera fase de la retirada i les forces afganeses han assumit la responsabilitat de la seguretat en set àrees del país.

L'helicòpter Chinook tornava durant la matinada d'ahir d'una operació contra un bastió insurgent a la província de Wardak, al centre de l'Afganistan, i es va estavellar a la vall del Tangi, a l'est de Kabul. La volàtil província de Wardak és un dels feus insurgents més forts del país, on les tropes de l'A liança combaten amb duresa els rebels. És un punt clau dins de l'orografia afganesa, ja que es troba a menys de 40 quilòmetres de Kabul, la capital del país, i és un punt vital per a les comunicacions i el comerç.

Un combat de matinada

Precisament, poc abans que es produís l'atac contra l'helicòpter, cap a les dues de la matinada de l'hora local, hi va haver un tiroteig entre les forces de la ISAF i insurgents apostats a la teulada de l'habitatge d'un líder talibà al llogaret de Saïd Abad, segons testimonis de la zona citats per AFP. En el combat van morir almenys vuit islamistes. Un altre testimoni, identificat com Majab, va declarar que una hora més tard va escoltar "un projectil" i va pujar al seu terrat per veure què estava passant: "Hem vist un helicòpter tocat i que s'ha calat foc". Majab també va dir que quan s'acostava l'alba es van reunir una dotzena d'helicòpters al lloc dels fets per ajudar en l'operació de rescat.

L'accident, el més mortífer des de l'inici de la guerra, arriba en un moment en què funcionaris dels EUA han estat venent que les estadístiques militars mostren una reducció de la violència a l'Afganistan.

Incursions de tropes especials

Les tropes nord-americanes depenen cada vegada més de les incur sions nocturnes de les forces especials per acabar amb els talibans. Més ben entrenades i preparades, aquestes forces d'elit han jugat un paper determinant en les incur sions per escapçar cèl·lules insurgents. Amb una mitjana de dotze operacions nocturnes per mes, aquest tipus d'accions s'han convertit en una pràctica habitual en la guerra afganesa. Tot i que són intervencions amb una precisió gairebé quirúrgica, en els sis primers mesos del 2011 han perdut la vida més de 30 civils en aquests raids, el que representa un 15% menys que en el mateix període de l'any passat.

Malgrat les operacions especials dels EUA han fet re duir la violència al sud del país, l'activitat talibana ha crescut en els últims mesos a les províncies del nord de l'Afganistan.

Després de l'a tac els talibans no van trigar a reivindicar la seva gesta. Un portaveu insurgent, Zabiullah Mujahid, va afirmar que l'helicòpter va ser abatut per projectils. Mujahid va assegurar que eren ells els que havien disparat contra l'OTAN i ha vien enderrocat l'aparell, amb la qual cosa va morir tota la tripulació.

Els insurgents sovint exageren en el nombre de baixes estrangeres en les declaracions als mitjans de comunicació, però aquesta vegada la quantitat de militars nord-americans ha estat confirmada tant pel mateix president afganès, Hamid Karzai, com per fonts de la ISAF a Kabul consultades per l'ARA.

Amb aquestes morts ja sumen 374 soldats estrangers caiguts a l'Afganistan durant el 2011. No obstant això, encara no hi ha confirmació de l'OTAN de si l'helicòpter va ser enderrocat pels insurgents o si va ser degut a un accident aeri. "Un helicòpter Chopper es va estavellar la matinada de dissabte a Saïd Abad durant una operació de les forces especials. Però no hi ha confirmació que fos un atac. Ho estem investigant", va declarar a l'ARA Josttin Brockhoff, capità de la Força Aèria dels Estats Units.

Els accidents aeris són relativament freqüents a l'Afganistan, on la inseguretat i el terreny difícil fan perillosos els viatges de les forces de la coalició, essencials per al transport de tropes i equips. Hi ha hagut almenys 17 sinistres aeris de l'OTAN el 2011, la majoria dels quals s'atribueixen a errors de pilotatge, a les condicions atmosfèriques o bé a errors mecànics.

La resposta d'Obama

Després d'assabentar-se de la notícia, el president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar en un comunicat que l'exèrcit nord-americà conti nua rà lluitant per la seguretat nacional: "La seva mort és un recordatori dels sacrificis extraordinaris que fan els nostres homes i dones de l'exèrcit i les seves famílies, incloent aquells que presten servei a l'Afganistan".

stats