Publicitat
Publicitat

Obama busca un acord per evitar la clausura de les institucions públiques

Els EUA podrien tancar per falta de diners

El president dels EUA negocia contra rellotge per evitar que les institucions públiques tanquin per falta de diners, tal com va passar durant set dies quan Bill Clinton liderava el país.

L'aprovació d'un nou pressupost per a aquest any és també un gran maldecap per al president dels Estats Units, Barack Obama. Imatges de funcionaris sense sou esperant a casa, cartells de "tancat per falta de diners" en oficines del govern, parcs naturals i museus, i xecs de pensionistes sense cobrar. El president negocia el pressupost del 2011 amb els republicans contra rellotge per evitar un tancament de les institucions públiques com el que hi va haver a finals del 1995. Sota la presidència del demòcrata Bill Clinton, el congrés republicà, liderat per Newt Gingrich, va decidir tancar l'aixeta fins que s'acceptessin les seves retallades de la despesa pública. El tancament del govern durant set dies va provocar les ires dels funcionaris i l'enuig dels nord-americans, que van culpar els republicans de la situació. Clinton es va beneficiar de la crisi i el 1996 va guanyar la reelecció.

Tot i intenses negociacions de la setmana passada, els republicans, que tenen la majoria a la cambra baixa, segueixen sense entendre's amb els demòcrates, que dominen el Senat. Obama es reunirà avui un altre cop amb els dos partits per buscar un acord. Divendres passat, el president ja va afirmar que si el govern tanca les portes serà una "irresponsabilitat" que recorda "la vella política de Washington". "El president va ser clar: tots entenem la necessitat de tallar les despeses", va dir ahir el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, en una conferència de premsa.

Els republicans, pressionats per l'ala més a la dreta del partit i els conservadors del Tea Party, van guanyar la majoria de la Cambra de Representants en les eleccions del novembre passat després de prometre rebaixar en 100.000 milions de dòlars la proposta de pressupost del president. El president del comitè de pressupost de la cambra baixa, Paul Ryan, va reduir aquesta xifra a 73.000 milions de dòlars, una retallada que continua sent molt elevada pels demòcrates. "La despesa indiscriminada de Washington ha acabat", segons el republicà, que va assegurar que el dèficit i el deute del país estan desbocats.

Recuperació econòmica

Els demòcrates consideren que reduir el pressupost tan dràsticament pot afectar la lenta recuperació econòmica del país. Quan els líders del partit s'asseguin amb Obama avui per trobar una solució hi haurà tres propostes sobre la taula. La de Ryan, la d'una majoria republicana que vol retallar 60 milions de dòlars i la demòcrata, que opta per disminuir el pressupost 30 milions. Davant aquestes proposicions diferents, la intermediació d'Obama serà clau per evitar el tancament del govern aquest divendres. Ningú vol que es produeixi, però, si al final no hi ha acord, republicans i demòcrates es culparan mútuament.

Si el Congrés arriba a un acord aquesta setmana sobre els comptes del 2011, s'obrirà una altra batalla sobre el pressupost de l'any que ve. Aquest constant pols entre els dos partits sobre la conveniència o no de reduir el pressupost serà determinant en les pròximes presidencials i legislatives de 2012.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT