OFENSIVA ALIADA
Crònica 10/06/2011

EUA reclama a Espanya més implicació a Líbia

El cap del Pentàgon, Robert Gates, va apuntar ahir directament Espanya i li va reclamar des de Brussel·les que participi més activament, amb bombardejos, en la campanya militar a Líbia.

J. Benavente
2 min
EUA reclama a Espanya més implicació a Líbia

Barcelona.El secretari de Defensa nord-americà, Robert Gates, va demanar ahir més implicació per part dels països aliats menys actius que són presents a Líbia, i es va referir expressament a Espanya, els Països Baixos i Turquia. Es tracta que donin un cop de mà en els bombardejos que hi està fent la coalició internacional per forçar el coronel Muammar al-Gaddafi a abandonar el poder i aturar d'una vegada la brutal repressió contra la població civil.

El cap del Pentàgon va mencionar també directament Alemanya i Polònia, països que n'estan al marge, perquè s'uneixin a la missió de l'Aliança d'una manera o d'una altra. Malgrat la claredat del seu missatge, el cap del Pentàgon no va aconseguir cap compromís en ferm de cap dels ministres de Defensa apel·lats, reunits ahir a Brussel·les.

"He demanat a diversos aliats que hi contribueixin més", va declarar ahir Gates, fent referència a la seva petició expressa a Espanya, els Països Baixos i Turquia perquè "comparteixin el pes" dels bombardejos contra les tropes gaddafistes que du a terme la coalició anti-Gaddafi.

La ministra espanyola de Defensa, Carme Chacón, va rebutjar rotundament incrementar la participació de les forces espanyoles a Líbia i va afirmar, això sí, que les unitats que hi aporta Espanya "són fonamentals per a la consecució dels objectius militars" de l'OTAN.

El destacament de les forces armades espanyoles al país africà consta d'una fragata, un submarí i diversos avions de combat, entre els quals destaquen quatre caces bombarders F-18. Fins avui, però, els soldats espanyols s'han limitat a fer tasques de reconeixent i patrullatge i a donar suport a les tropes de l'Aliança Atlàntica en la missió internacional que pretén enderrocar Gaddafi.

Per la seva banda, el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va dir que és "essencial" l'enviament de més mitjans a Líbia o que alguns països permetin un ús més flexible dels que ja han enviat. També va manifestar que la resposta obtinguda pels ministres de Defensa implicats per la demanda de més implicació a la guerra de Líbia havia estat que necessitaven "estudiar" la proposta.

Suport al full de ruta del CNT

El Grup de Contacte sobre Líbia -que integra els països aliats en la intervenció contra el règim del coronel Gaddafi- va manifestar ahir el seu suport al full de ruta per una transició política presentat pel Consell Nacional de Transició (CNT) libi, el màxim òrgan dels rebels, en una reunió celebrada a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units.

Aquest suport es va materialitzar amb l'establiment d'un mecanisme financer temporal que donarà suport econòmic -uns 700 milions d'euros- al canvi de règim. Això tot i que els rebels van afirmar que en necessitaven el triple.

En un comunicat posterior, el Grup de Contacte sobre Líbia va manifestar que "valoren els esforços del CNT per millorar la integració i incorporar tots els components de la societat civil líbia" en el seu camí cap a la democràcia.

stats