ENTREBANCS A LA TRANSICIÓ
Crònica 11/09/2011

Egipte aplicarà la llei d'emergència

Els incidents de divendres agreugen el conflicte diplomàtic amb Israel, mostren l'hostilitat del poble egipci cap als seus veïns i posen en evidència les febleses del govern de transició que governa el país.

Sergi Cabeza
3 min
Manifestants egipcis pujant a un edifici de l'ambaixada d'Israel, divendres a la nit.

El CaireEgipte ha respost a l'assalt a l'ambaixada israeliana del Caire d'a quest divendres implementant en la totalitat la llei d'emergència que, últimament alleugerida, ja era vigent al país des del 1967. Els incidents van causar tres morts, un miler de ferits i van provocar que l'ambaixador israelià al Caire, Yitzak Levano, abandonés el país.

L'incident ha fet incrementar les tensions entre Egipte i el seu veí i ha estat a punt de provocar la dimissió del govern civil de transició, liderat per Essam Xaraf, que finalment va denegar després d'una reunió extraordinària el mariscal Mohamad Tantawi, al capdavant del consell militar que regeix el país. Per la seva banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dir ahir que el seu país continuarà respectant l'acord de pau amb Egipte, de fa més de 30 anys, però va demanar al Caire que les mesures de seguretat al voltant de les seves mis sions "siguin prou fortes". El ministre d'Informació egipci, Ossama Hakan Heikal, va condemnar amb força l'assalt, assegurant que "amenaça la revolució egípcia" i el president dels Estats Units, Barack Obama, va instar els egipcis a defensar l'ambaixada israeliana i "respectar les seves obligacions internacionals". Israel i Egipte són, respectivament, els dos països que reben més suport econòmic directe de Washington.

Conflicte diplomàtic

L'inici dels greus incidents es remunta a la mort de sis soldats egipcis -l'últim va morir ahir- per un atac aeri hebreu, el mes passat, a la frontera entre els dos països. Tel Aviv els va matar per error pensant que eren els culpables del triple atemptat de què havien estat víctimes uns autobusos israelians a la zona d'Eilat. Aquells assassinats van encendre les ires dels egipcis, que ràpidament es van concentrar davant l'ambaixada "enemiga". Aquell dia un jove egipci va escalar els 15 pisos de l'edifici que acull la legació diplomàtica -situada als dos més alts- per canviar la bandera de l'estat jueu per l'egípcia.

L'exèrcit egipci va decidir llavors construir un mur davant l'ambaixada, situada en una zona amb alts nivells de trànsit. Van creure que el mur, de tres metres d'altura, ajudaria a protegir l'edifici, però va resultar un error estratègic. "La construcció del mur ens va posar nervio sos", assegurava ahir Mohamad, un empleat del turisme de 25 anys que va participar en els incidents. "Egipte no és Palestina i aquí els israe lians no alcen murs", afirmava.

Final previsible

Durant tota la setmana van córrer per les xarxes socials convocatòries per acudir divendres davant l'ambaixada d'Israel amb martells per tal de derrocar la tanca de contenció. Aprofitant que l'atenció era a la plaça Tahrir, que tornava a manifestar-se després de 40 dies, els més radicals van optar per l'estratègia de l'acció. Així, després de lluitar contra les forces de seguretat, van acabar per tirar la paret, van escalar l'edifici i alguns es van escapolir del control militar per entrar a l'edifici. "No volem l'ambaixada d'Israel ni aquí ni enlloc del país, volem que vagi a l'infern", amenaçava en Walid, treballador al comerç internacional de 35 anys que ahir passejava davant de la zona zero del Caire.

El resultat de tot plegat és incert, però a Egipte ja s'han alçat veus que condemnen els incidents. El popular blog The Arabist argumentava ahir que l'assalt "no té cap sentit estratègic i afectarà la imatge de la revolució, tant a Egipte com a l'exte rior". De moment, el Consell Militar s'ha amagat sota la llei d'emergència, que possibilitarà un fer un ús superior de la força i fer més restriccions contra manifestants, siguin radicals o pacífics.

stats