JORNADA DE REIVINDICACIÓ DE LA REVOLTA TUNISIANA AL CAIRE
Crònica 26/01/2011

Egipte surt al carrer amb l'ombra de l'efecte contagi

Inspirats en les manifestacions de Tunísia, milers d'egipcis van sortir ahir als carrers de les principals ciutats del país per demanar reformes i exigir la fi del règim del president Hosni Mubàrak.

Albert Garcia
3 min
Facebook, Ismailia

CORRESPONSAL AL CAIREAmb crits de "Fora Mubàrak" i "Mubàrak, l'Aràbia Saudita t'espera", els manifestants van desafiar el règim contagiats de l'esperit de la revolució del gessamí, que va obligar el president tunisià Zine El Abidine Ben Ali a abandonar el país i refugiar-se a l'Aràbia Saudita davant la magnitud de les protestes.

Les manifestacions antigovernamentals van ser convocades a través de les xarxes socials pel moviment juvenil 6 d'Abril. Els organitzadors ja van anunciar fa dies al seu grup de Facebook, que té més de 87.000 seguidors, que la protesta el 25 de gener seria "el principi de la fi". "Aquest és el final del silenci, el consentiment i la submissió que s'ha permès al nostre país. Serà el començament d'una nova pàgina a la història d'Egipte, l'inici de l'activisme i de la demanda dels nostres drets", van explicar.

La capital del país va aplegar les protestes més multitudinàries, especialment al centre de la ciutat (West El-Balad), on els manifestant cantaven eslògans contra la policia, el ministre d'Interior i el govern en general, escenes que no es vivien a la ciutat des del 1970. Actes similars es van replicar durant tot el dia d'ahir per la resta del país, sobretot a les ciutats d'Alexandria, Mahala, Mansura, Tanta, Ismaïlia, Assiut i Faium.

Al Caire la manifestació tenia quatre zones de sortida que van acabar concentrant-se en dos punts principals: la plaça Tahrir, davant del Museu Egipci, i la plaça Ramsès, totes dues zones molt cèntriques de la ciutat que se situen molt a prop d'edificis oficials com la Lliga Àrab o el Parlament egipci. Va ser precisament en aquest punt on es va produir el moment més conflictiu de la jornada, quan un gran grup d'opositors del règim va intentar entrar per la força al Parlament. La policia va haver d'intervenir llançant bombes de gas i utilitzant canons d'aigua contra els manifestants, que van tirar pedres contra els agents. A última hora d'ahir entre 10.000 i 15.000 persones feien una seguda a la plaça Tahrir i asseguraven que no es mourien fins que el president Mubàrak abandonés el poder.

El ministeri d'Afers Estrangers egipci va treure un comunicat durant la tarda d'ahir en què afirmava que des de primera hora del matí el govern havia respectat el dret del poble manifestar-se. D'altra banda, acusava el grup dels Germans Musulmans, grup opositor del govern i tècnicament il·legal, d'estar al darrere dels aldarulls. Segons fonts oficials, a última hora d'ahir es van comptabilitzar un policia i dos ciutadans morts al Caire i a la província de Suez, respectivament, i almenys 30 persones detingudes pels disturbis. A més, 90 manifestants van resultar ferits, tres dels quals greus. També hi va haver 40 policies ferits. La jornada de protesta, que molts ja anomenen "el dia de la ira", coincidia amb la festa nacional en honor a la policia.

Cremats a l'estil bonzo

Des de la caiguda del règim del president Ben Ali, Egipte sembla navegar cap a un temut efecte contagi de la revolució de Tunísia. En els últims deu dies, almenys sis egipcis s'han cremat a l'estil bonzo en protesta per l'atur i les condicions de vida al país, cosa que per a alguns s'està convertint en una "histèria global".

Els fets de la jornada d'ahir, que augmentaven a mesura que avançava el dia, van provocar les declaracions de la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, que va cridar a la calma i va assenyalar que "el govern egipci és estable" tot i els aldarulls.

stats