Crònica 30/04/2011

Egipte desafia Israel i obrirà la frontera amb Gaza

David D. Kirpatrick
2 min
El pas fronterer de Rafah, entre Egipte i Gaza, està tancat des del 2007, quan Hamàs va prendre el poder a la franja.

The New York TimesEl nou rumb que ha pres la política exterior d'Egipte ha començat a remoure l'ordre establert al Pròxim Orient. El Caire vol obrir la frontera amb Gaza i normalitzar les relacions amb dos dels grans enemics d'Israel i occident: Hamàs i l'Iran.

Les autoritats egípcies, esperonades per l'esperit de la revolta i amb un ull posat en les pròximes eleccions, diuen que s'estan movent cap a polítiques que recullen el sentiment de la seva opinió pública. La idea final és recuperar la influència sobre el Pròxim Orient que es va esvair quan el país es va convertir en aliat de Washington i Israel l'any 1979 amb l'acord de pau amb l'Estat hebreu.

La primer entrega d'aquesta nova era ha estat l'acord, forjat al Caire, per a la reconciliació palestina. "Estem obrint una nova pàgina", ha dit l'ambaixadora Menha Bakhoum, portaveu del ministeri d'Exteriors. "Egipte està recuperant el paper del qual havia abdicat".

Els canvis al Caire modifiquen l'equilibri de poder a la regió. Egipte vol parlar de tu a tu amb l'Iran i això el distanciarà d'Israel, que observa els canvis amb alarma. "Estem preocupats -diu un alt càrrec israelià- per l'acostament entre l'Iran i Egipte i la millora de la relació entre Egipte i Hamàs". "Aquesta evolució podria tenir implicacions en matèria de seguretat a Israel", diu l'alt càrrec, que manté l'anonimat perquè els temes estan encara en discussió. "Si fins ara Hamàs s'ha rearmat tot i els esforços d'Egipte per impedir-ho, què pot passar ara si ningú no els atura?", es pregunta. Israel, que confiava cegament en Egipte per mantenir tancada la frontera de Gaza, que és per on les armes arriben a Hamàs.

Tot i la nova independència respecte dels que fins ara han estat els seus principals aliats, Egipte està compromès amb els antics acords, incloent-hi el tractat de pau amb Israel, insisteix la portaveu d'Exteriors egípcia, però alhora qualifica de "vergonyós" el bloqueig a la frontera de Gaza, que aviat s'obrirà "del tot".

En el mateix sentit, Egipte normalitzarà la relació amb l'Iran. "Tot el món menys els Estats Units i Israel té relacions diplomàtiques amb l'Iran. Per a nosaltres és un veí més i volem tenir bones relacions amb aquest país", conclou la diplomàtica egípcia.

stats