Crònica 02/08/2011

Egipte desallotja Tahrir abans del judici a Mubàrak

Ara
2 min

Barcelona.Els tancs de l'exèrcit egipci van tornar a entrar ahir a la plaça Tahrir. Dos dies abans del judici de l'exdictador Hosni Mubàrak i a l'inici del Ramadà, el govern de transició egipci va decidir desallotjar els acampats que encara quedaven al centre del Caire. Centenars de persones es resistien a marxar-ne tot i l'acord de la majoria de col·lectius d'abandonar les protestes abans del mes de dejuni musulmà. El joves que encara s'hi atrinxeraven s'havien proposat quedar-s'hi fins dimecres, que és quan està previst que Hosni Mubàrak sigui jutjat per abús de poder, enriquiment il·lícit i responsabilitat en la mort de gairebé 900 persones durant la repressió de la revolta de principis d'any que l'11 de febrer va acabar amb un règim de trenta anys.

L'exèrcit va dispersar la gent que es concentrava a la plaça sense haver d'utilitzar la força, tot i que alguns testimonis van explicar que havien sentit trets a l'aire. Mentrestant, un tribunal del Caire ultimava els preparatius per acollir, dimecres, el judici del dictador.

Des de fa tres setmanes els manifestants han estat acampant una altra vegada a la plaça Tahrir amb l'objectiu de demanar més democràcia, oberturisme i la dimissió de tots els càrrecs de l'antic règim per part del govern de transició. Han aconseguit alguns grans avenços i per això 26 entitats havien sucumbit a les demandes del govern provisional i signat un manifest en què asseguraven que es retirarien de la plaça durant la festa del Ramadà.

El primer dictador jutjat

Mubàrak va signar ahir la notificació del seu judici des de Xarm al-Xeikh (a la península del Sinaí), on està ingressat des de fa mesos a causa del seu delicat estat de salut. L'agència de notícies egípcia informa que no pot ingerir cap líquid.

stats