REVOLTES ÀRABS
Crònica 21/11/2011

Egipte reviu la revolta a pocs dies de les eleccions

Egipte torna a bullir. La plaça Tahrir és una altra vegada escenari d'enfrontaments quan falta una setmana per a l'inici del procés electoral. Els manifestants reclamen que l'exèrcit cedeixi el poder.

Sergi Cabeza
3 min
Un manifestant amb un pot de fum a la mà durant els enfrontaments amb les forces de seguretat a la plaça Tahrir del Caire.

EL CAIRESobre les cinc de la tarda d'ahir, l'exèrcit va entrar a la plaça Tahrir del Caire a desallotjar els manifestants, que feia trenta hores que s'enfrontaven a les forces de seguretat en un intent de revitalitzar la revolució egípcia. Pocs minuts després, els manifestants van tornar a ocupar la plaça i no sembla que tinguin intenció de marxar.

Quan falta una setmana per a les eleccions, els egipcis s'han tornat a rebel·lar contra una junta militar que, a través d'una declaració de principis constitucionals feta pública fa uns dies, vol blindar el seu poder al país sigui quina sigui l'orientació del nou Parlament sorgit de les urnes. Ahir, a Tahrir, els soldats van carregar contra els manifestants i la pluja de gasos lacrimògens que durant els dos últims dies ha contaminat l'aire del centre de la ciutat va continuar. Segons un recompte oficial fet ahir a última hora de la nit d'ahir, com a resultat dels enfrontaments almenys tres persones van morir, els ferits superen el miler i hi ha 56 detinguts.

Després de la manifestació de divendres, en què centenars de milers de persones van demanar una data concreta per al traspàs de poder a un govern civil i la retirada dels principis constitucionals imposats pels militars, un petit grup de persones es van quedar a la plaça amb la intenció de quedar-s'hi. Dissabte al matí els antidisturbis del ministeri de l'Interior van entrar a desallotjar la plaça violentament.

"Eren pocs manifestants, però la violència de la policia va provocar un efecte crida. A poc a poc s'hi va anar afegint més gent", va explicar ahir Jihad. "He vingut perquè he sentit que els manifestants han fet seu un camió policial, no penso marxar", relatava Mohamed Radwan, un conegut activista. Els manifestants van aconseguir dissabte el control d'un camió policial que va acabar incendiat.

La lluita pel control de Tahrir

Des de dissabte a la tarda els manifestants van controlar la plaça Tahrir, que defensaven a pedrades a l'entrada d'un carrer que porta al ministeri de l'Interior. Durant la nit i diumenge al matí els manifestants feien torns a la primera línia, on podien estar poc temps a causa de l'ambient irrespirable dels gasos lacrimògens.

A la segona línia un exèrcit de voluntaris esperava la gent amb cotó, aigua i vinagre per calmar les molèsties provocades pel gas. Els ferits més greus eren transportats a un hospital improvisat a la mateixa plaça. "He celebrat el meu aniversari tirant pedres sense parar. No oblidaré aquest dia, però em fa mal l'espatlla. La revolució no ha acabat", va dir ahir al matí Hazem Hader mentre feia un cafè abans de tornar a la batalla.

Aquests nois són els mateixos que durant l'hivern passat es van manifestar a la plaça per derrocar el govern de Mubàrak, però també hi havia homes que ronden la cinquantena, salafistes, liberals, joves de classe baixa, mitjana i alta, dones sense vel i altres amb burka. La flama de la revolució s'ha tornat a encendre a la majoria de grans ciutats d'Egipte. A més del Caire, es van registrar manifestacions i enfrontaments a Alexandria i Assuan.

Les eleccions es mantenen

Durant la tarda d'ahir el govern provisional i el consell militar que regeix Egipte es van reunir d'urgència per analitzar la situació. Diaris i televisions van especular sobre la possible implantació altre cop del toc de queda, sobre l'anul·lació de les eleccions i, fins i tot, sobre una repetició a escala dels 18 dies que durant els mesos de gener i febrer van acabar amb el règim de Hosni Mubàrak. Però a la sortida de la reunió el govern egipci va assegurar que mantenia la data de les eleccions. "La situació se'ls ha escapat de les mans", va explicar Hassan Nafaa, professor de ciència política a la Universitat del Caire, fent referència a la junta militar. "No sabem què passarà, però és evident que les eleccions s'han de celebrar en un ambient de tranquil·litat".

Alguns polítics, com el liberal Amr Hamzawy, han abandonat la campanya electoral. La primera dona candidata a la presidència del país, Bothayna Kamel, va apropar-se dissabte al vespre a Tahrir per mostrar el seu suport als activistes. El Partit Socialista Democràtic va fer una crida a "renovar la revolució", els Germans Musulmans no s'han afegit a les protestes però no les condemnen i els diferents grups revolucionaris demanen la dissolució del govern i la creació d'un executiu d'unitat civil. La classe política, però, continua pensant en les eleccions.

stats