NOVES ALIANCES AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 26/05/2011

Egipte trenca el bloqueig de Gaza

Egipte va anunciar ahir que obrirà la frontera amb Gaza i posarà fi a quatre anys de bloqueig econòmic. El govern de transició respon a les reivindicacions populars i reforça l'acord entre Hamàs i Fatah.

C. Mas / M. Ferrer
2 min
El dia a dia en una 'gàbia' Una família dimarts al camp de refugiats de Jabalia a la franja de Gaza, parcialment destruït per l'operació israeliana Plom Fos el 2009.

Barcelona."Esperem que, després de quatre anys de bloqueig, amb tota mena de privacions, per fi la gent de Gaza puguem respirar una mica", deia ahir per telèfon Fayez Elemare, un treballador de la construcció del camp de refugiats de Jabàlia. L'anunci d'ahir del govern de transició post-Mubàrak va ser un raig d'esperança per als palestins de la franja, on no es parlava d'altra cosa. Viuen en el que ells anomenen una "gàbia a l'aire lliure" des que el 2007 Israel va imposar un bloqueig que només permet el pas amb comptagotes de persones i mercaderies.

El bloqueig, que va obtenir el suport de l'anomenat Quartet (Estats Units, la Unió Europea, l'ONU i Rússia) era la resposta al triomf de Hamàs a les eleccions del 2007, tot i que els organismes de supervisió internacionals les van reconèixer com els primers comicis amb garanties democràtiques que se celebraven en un país àrab.

L'agència estatal de notícies egípcia anunciava que el pas de Rafah, la frontera que connecta Gaza amb el Sinaí, s'obrirà dissabte, per a les dones, els estudiants i els homes menors de 18 o majors de 40 anys. La mesura serà permanent i els palestins que compleixin aquests requisits no necessitaran visat. Fins ara només els estudiants i els malalts que obtenien un permís especial de l'Autoritat Palestina i l'exèrcit egipci podien creuar el pas. Per saltar-se el bloqueig s'havien construït túnels per passar mercaderies, que als carrers de Gaza es venien a preus desorbitats.

Amb l'obertura de la frontera, les autoritats militars egípcies de transició trenquen amb el tradicional suport a Israel del règim del derrocat Hosni Mubàrak, i responen a la pressió popular. "A les manifestacions de fa 15 dies, coincidint amb la commemoració de la Nakba [la catàstrofe amb què el món àrab es refereix a la creació de l'estat d'Israel] centenars de milers de persones van sortir al carrer amb banderes palestines, i es van organitzar autocars per arribar al pas fronterer de Rafah", explica Amal Abu-warda, investigadora d'origen palestí de la Universitat del Caire. "Molta gent creu que les coses no estan avançant prou ràpid i que cal fer més per desmantellar la dictadura: s'han convocat manifestacions demà exigint una segona revolució. Obrint Gaza, la junta militar vol rebaixar la pressió", apunta Warda.

Hamàs i Fatah

Mentre tothom esperava ahir la reacció d'Israel, Egipte va justificar la mesura com una manera d'impulsar la reconciliació entre Hamàs i Fatah, que ha de posar fi a quatre anys d'enfrontaments entre les principals faccions palestines, amb la formació d'un govern tecnòcrata que convoqui eleccions. L'anunci d'ahir explica perquè Hamàs, assetjat a Gaza, va entrar en l'acord.

stats